Linnuvaatleja on vastu rannaniidu taastamiseks pilliroo põletamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilliroog
Pilliroog Foto: Elmo Riig / Sakala

OÜ Sandla Karjamõisa plaan puhastada Laiamadala saar rannaniidu taastamiseks pilliroo ja kuluheina põletamise teel on leidnud linnuvaatleja Mati Martinsoni vastuseisu, kirjutab Saarte Hääl.

«See tegu on täiesti vale ja see on inimeste lollus,» ütles Martinson. «Hoiuala kaitsekorralduskava järgi ei ole seal mingit põletamist ette nähtud ja karjatamiseks on saar avatud 15. juulist. Saar pole üldse nii umbe kasvanud, kui räägitakse ja kui praegu kulu ja roostik põlema panna, siis on see juuli keskpaigaks jälle täis kasvanud.»

Martinsoni sõnul leiti 2017. aastal Laiamadalal tehtud loenduse käigus 58 kühmnokk-luige ja 21 hallhane pesa. Lisaks on saar elupaigaks partidele, kajakatele ja muudele lindudele. Samas on kogu laiu pind kaetud mügriurgudega.

«Põletamise ja vingutamisega hävitatakse Laiamadalal suur mügride populatsioon,» ütles Martinson. «Inimesi nad seal ei sega, linnumune ei söö, küll aga aitavad roojuurte söömisega rookasvu ohjata. Lõpptulemusena saavutatakse põletamisega hoopis vastupidine tulemus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles