Kooli õppelaudas tõusis piimatoodang üle 30 protsendi

Silvi Lukjanov
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa kutsehariduskeskuse õppelaudas Säreveres on lehmade piimatoodang tõusnud üle Eesti keskmise ja selle taga on ka õpilaste hea töö. Esimese kursusel õppiv Kalev Koitla tahab põllumajanduse erialal õpitud teadmisi kasutada vanemate väiketalus.
Järvamaa kutsehariduskeskuse õppelaudas Säreveres on lehmade piimatoodang tõusnud üle Eesti keskmise ja selle taga on ka õpilaste hea töö. Esimese kursusel õppiv Kalev Koitla tahab põllumajanduse erialal õpitud teadmisi kasutada vanemate väiketalus. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Piimatoodangu tõusu taga on laudajuhi meelest üha teadlikumad õpilased, kuid mitte ainult. Lehma hästi lüpsma saada on suur teadus ja nõuab kõigilt head koostööd.

Järvamaa kutsehariduskeskuse Särevere õppelaudas käib vilgas sagimine. Laudajuhi Ingrit Eibaki tabame noorkarjalaudas õpilasi juhendamas sõnniku koristamisel ja söötmisel. «Oleme kooli lehmalaudas, kus õpilased teevad tööd praktika korras. Kuigi lehmi lüpsavad ikkagi lüpsjad, näitab somaatiliste rakkude arv piimas lehmade rahulolu ja sõltub väga paljudest asjaoludest,» selgitas ta. «Vaid rahulolev lehm saab anda head toodangut. Et hooldus on väga oluline ja kestab palju pikemalt kui lüpsmine, siis on eriala õppida tahtvate õpilaste osa piimatoodangu kasvus kindlasti oluline,« lisas Eibak.

Põllumajanduses 27 aastat töötanud Eibak teab, et lehm hästi ja head piima lüpsma saada on üks suur teadus, kus kõigil oma osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles