Eestile olulised seemned jõudsid Teravmägede seemnehoidlasse

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) geenipanga juhataja Külli Annamaa pani klaassilindrisse Eestile olulise talirukki „Sangaste” seemned.
Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) geenipanga juhataja Külli Annamaa pani klaassilindrisse Eestile olulise talirukki „Sangaste” seemned. Foto: Maaeluministeerium

Teravmägedes asuv ülemaailmne seemnehoidla tähistab 10. aastapäeva ja esmaspäeval Svalbardis toimunud tseremoonial lisasid erinevate riikide geenipankade esindajad oma kodumaalt kaasa toodud seemned seemnehoidla nurgakivi klaassilindrisse.

Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) geenipanga juhataja Külli Annamaa pani klaassilindrisse Eestile olulise talirukki „Sangaste” seemned.

Lisaks anti seemnehoidlasse pikaajalisele hoiustamisele ETKI geenipanga kollektsiooni aretus- ja rahvaselektsiooni sortide, aretiste ning loodusest kogutud materjali seemnete varukoopiad. Põhikollektsiooni hävimisel või muudel erakorralistelt põhjustel on võimalik neid tagasi saada ja põllumajanduses uuesti kasutusele võtta.

Maailma kultuurtaimede seemnete tagavara sisaldav Teravmägede seemnepank asub Norras Lääne-Teravmägede saarel. Selle eesmärk on säilitada võimalikult paljude taimeliikide seemnevarusid, et tagada liikide säilimine näiteks looduskatastroofide, sõdade ja taimehaiguste korral. Seemned on pakitud neljakordsesse hermeetilisse ja soojusisoleeritud pakendisse.

Seemnepank asub 130 meetri kõrgusel merepinnast. Hoidla koosneb kolmest eraldi kambrist, mida ühendab sissepääsuga umbes 100 meetri pikkune tunnel. Igikeltsa sisse kaljusse on raiutud kolm säilituskambrit, kus hoitakse temperatuuri miinus 18 kraadi. Ümbritseva igikeltsa temperatuur on 3–4 miinuskraadi.

Seemnehoidla tegevus- ja säilitamiskulud katab Norra Kuningriik ja globaalse tegevusulatusega põllumajanduskultuuride usaldusfond Crop Trust. Seetõttu on säilikute hoiustamine kõikidele geenipankadele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles