Nimejandi keskmesse sattunud Eesti õunad korjatakse poodidest ära (20)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis ja õunad.
Sügis ja õunad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tänasest jõustub ettekirjutus, mille alusel on kauplused kohustatud lõpetama Mulgi Õun OÜ ja Aran PM OÜ turustatavate õunte «Renett» ja «Kuldrenett» müügi.

Põllumajandusameti teatel on õunte turustamisele kehtestatud konkreetne standard, mis näeb ette sordinime märkimise pakendile või hinnasildile. Sordinime võib asendada sünonüümiga. Ei ole olemas sorti «Renett» ega ka «Kuldrenett», samuti ei ole need registreeritud sordinime sünonüümidena.

Põllumajandusamet koostas ettekirjutuse ettevõtetele Rimi Eesti Food AS, Selver AS ja Coop Kaubanduse AS, kuhu Mulgi Õun OÜ ja Aran PM OÜ  on õunu turustanud.

Põllumajandusamet jätkab õunte «Renett» ja «Kuldrenett» tarneahela uurimist, dokumentatsiooni kontrollimist ja õunte päritolu kindlakstegemist.

Mulgi Õun AS ja Aran PM OÜ on postitanud AranFarmingu Facebooki lehele teate, et õunad korjatakse müügilt konkurendi rünnaku tõttu. «Mulgi Õun on sattunud konkurendi ärirünnaku alla, kus meid süüdistatakse võltspäritolu ja vale sordi nime all õuna müügis.

Täna toimunud põllumajandusameti ja ekspertide kontroll tuvastas, et tegu on Eesti päritolu õuntega. Siiski, oleme saanud ettekirjutuse sordi nime kasutamises. Mulgi Õun palub vabandust, kui oleme mõnda klienti sellega seoses häirinud, aga kinnitame, et pole tegutsenud pahatahtlikult. Kasutasime sordi nimesid Kuldrenett ja Renett põhinedes ekslikule infole, et tootja võib turustada kaubandusliku nimega sorte, kui sordi nimi pole lõplikult määratud.»

Põllumajandusameti kommunikatsiooni peaspetsialisti Annika Kubja sõnul ei ole olemas sorti «Renett» ega «Kuldrenett», on «Liivi kuldrenett» ja «Karksi renett».

Selveri kommunikatsioonispetsialisti Karl-Villiam Vasariku sõnul ei ole põllumajandusamet neile veel ära korjamise korraldust saatnud. «Kui teade tuleb, siis saadame õunad hankijale tagasi,» sõnas Vaserik.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats märkis, et Rimil ei ole enam midagi ära korjata. «Viimane tarne meie kauplustesse jõudis eelmine nädal,» sõnas ta ja lisas, et hankija sõnul oli see ka viimane olnud, sest nende õunte hooaeg sai läbi. «Praegu kontrollisime üle, kõik on müüdud, ehk siis midagi ära korjata ei ole.»

«Meie oleme edasimüüjad. Me pole eksperdid ega oska seda hinnata,» kommenteeris Bats «õunasõda» ja lisas, et reeglina nad usaldavad oma hankijaid. «Me ei jõuakski kõigi 400 hankija juures kontrollimas käia, kas toode pärineb sealt, kust hankija väidab.»

«Kleintidele läks väga hästi peale see õunasort. Väga hea meelega osteti,» kinnitas Bats.

Taust

«Õunasõda» sai alguse eelmise nädala neljapäeval, kui Maaleht kirjutas ühe õunakasvataja kahtlustest Aran PM OÜ ja Mulgi Õun OÜ turule toodud «Kuldnerenett » ja «Renett» nime kandvate õunte suhtes. «Tegelikult oli kahtlus sellele pakendile esitatud juba enne meid, kuid nüüd meie juhtisime tähelepanu koti sisule,» sõnas Halika Õunatalu juht Lauri Kasvand Postimehele ja lisas, et esialgu «Kuldreneti» ja seejärel «Reneti» nime kandnud õunte puhul ei olnud tegemist ei Eestis kasvavate «Liivi kuldrenettide» ega «Karksi renettidega».

«See ei ole ärivõitlus,» selgitas Kasvand enda motiive. «Parimal juhul on see turuvõitlus, kus me võistleme puhta kauplemise eest, puhta Eesti turu eest. Eesti õunakasvatajate ja Eesti õuna tarbijate eest, et nad saaksid õuna, mida lubatakse, mis on pakendi peale kirjutatud ja et kaupluse lettidel oleks aus kaup.»

Küll aga valmistab Kasvandile seni muret sama ettevõtte poolt müüdavate «Mulgi õun» nime kandvad õunad, mille puhul on tegemist Leedust pärit «Auksise» sordiga.

Põllumajandusameti sõnul müügilt korjamise ettekirjutis Leedu sorti ei puuduta, sest kõik nõuded on müümisel täidetud. «Meile teadaolevalt on see Leedu sort, mis müügil on, ainult sort. See ei ole Leedu õun, see on Eesti päritolu ja nendega on kõik korras,» sõnas Kubja. «Kui see info, mis on standardi järgi nõutud (mis sort ja kvaliteediklass õunal on), on märgitud, kas hinnasildil, õunapakendil, väikepankendil või originaal kaubakastil, siis on need nõuded täidetud.»

Kommentaarid (20)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles