Saagikindlustus on olemas, aga mitte Eestis

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigniiskus
Liigniiskus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Valdav osa Eesti taimekasvatajatest oleks valmis kindlustama oma põllukultuuride saagi, kui selline võimalus oleks turul olemas ja riik toetaks osaliselt kindlustusmakseid, selgub Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) värskest küsitlusest. Praegu Eestis põllukultuuride saaki kindlustada ei saa.

«Põllumehed on väljendanud valmisolekut põllukultuuride saagikindlustuse kasutamiseks, mistõttu oleks mõistlik olemasoleva maaelu arengukava raames luua eeldused põllukultuuride kindlustustoote turuletulekuks,» ütles täna Maaeluministeeriumis toimunud saagikindlustuse teemalisel ümarlaual põllumajanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Minireform tooks kindlustuse ka Eestisse

Sõrmus avaldas ühtlasi lootust, et uuest aastast eeldatavasti jõustuvad muudatused ühises põllumajanduspoliitikas muudavad saagikindlustuse kasutamise põllumajandusettevõtete jaoks atraktiivsemaks. ELi ühise põllumajanduspoliitika niinimetatud minireformi käigus hiljuti kokkulepitud muudatuste jõustumine suurendaks usku, et saagikindlustus võiks edukalt käivituda ka Eestis. Juba mitu aastat toimib põllukultuuride saagikindlustuse süsteem nii Lätis kui Leedus. Eesti põllumeeste reaalne huvi saagikindlustuse kasutamise vastu sõltub lõppkokkuvõttes aga ikkagi pakutavate kindlustoodete tingimustest.

EPKK küsitlusele vastanud põllumajandusettevõtetest:

21% kasutaksid kindlasti

ja

61% protsenti pigem kasutaksid

saagikindlustuse võimalust, kui selline võimalus oleks turul olemas ja riik toetaks kindlustusmakseid 65 protsendi ulatuses. Saagikindlustust ei kasutaks 18 protsenti küsitlusele vastanutest.

Saagikindlustust puudutavale küsimusele vastas kokku 657 põllumajandusettevõtet, kes kasvatasid tänavu põllukultuure kokku rohkem kui 230 000 hektaril, mis on pea pool antud põllukultuuride kogupinnast.

Loe detailsemaid uuringutulemusi EPKK kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles