Realist üllatab uudse maitsega jookidega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Vahemetsa sõnul tasub eelistada just Realisti tooteid, sest need on täiesti puhtast toorainest ja seega naturaalsed ehk neisse pole lisatud midagi kunstlikku.
Ragnar Vahemetsa sõnul tasub eelistada just Realisti tooteid, sest need on täiesti puhtast toorainest ja seega naturaalsed ehk neisse pole lisatud midagi kunstlikku. Foto: Erakogu

Firma Realist Joogid oli Eestis üks esimesi, kes 2015. aastal naturaalsete käsitöölimonaadide tootmist alustas, nüüdseks on neile lisandunud siider ja mõtted liiguvad uute põnevate jookide poole.

Nagu sageli juhtub, sai ka Realisti jookide idee alguse isiklikust kogemusest. Nimelt pidas selle firma asutaja Ragnar Vahemets varem Tartus baari, mis keskendus Eestis just populaarseks saanud käsitööõllede pakkumisele. Neile, kes alkoholi ei tahtnud, pakkus ta kodumaise alternatiivi puudumisel välismaiseid limonaade ja sealt see mõte ise millegi taolisega katsetada tekkiski. Siidri tootmist oli ta varem juba oma garaažis sõprade ja tuttavate abiga väikest viisi katsetanud.

Tootmise pani Vahemets esialgu püsti Rummus, kus tegi limonaadi ja siidrit kuni selle suve lõpuni. Kuna aga ruumi hakkas nappima, viisid suuremate ruumide otsingud ta Tallinnas Koplisse, kus nüüd on kolm korda rohkem ruumi ja korralik laopind, mis võimaldab tootmist suurendada.

Küsimusele, miks tasub eelistada just Realisti tooteid, vastab Vahemets, et need on täiesti puhtast toorainest ja seega naturaalsed ehk neisse pole lisatud midagi kunstlikku. Oluliseks peab ta sedagi, et Realisti karastusjookides on vähe suhkrut – alla seitsme grammi saja milliliitri kohta, mida on märksa vähem kui paljudes laialt levinud samalaadsetes toodetes. Jookide aluseks olevad täismahlad on kohapeal pressitud värsketest viljadest. Nii palju kui võimalik on toore kohalik, aga näiteks laim ja ingver, millest valmib viimase aja hitina ingveri-piparmündilimonaad, tuleb kaugemalt tellida. Rabarber, maasikas, astelpaju ja muidugi õun tuleb siitsamast Eestist.

Praegu on valikus kolm limonaadi (ingveri-piparmündi, rabarberi-maasika ja astelpaju) ning õunasiider Citra. Viimane on Lõuna-Eesti õuntest valminud kuiv siider, millele on kuivhumaldamise meetodil lisatud Citra humalaid, mis lisavad joogile troopilisi maitsenüansse. Kvaliteetsiidrile kohaselt on Realisti õunasiider pastöriseerimata ja filtreerimata. Alkoholiprotsenti selles on kuus.

Eeloleval talvel on kavas keskenduda tootearendusele ja uute jookide väljamõtlemisele. Koostöös ühe hea partneriga on juba sündimas jääteede sari Meets, mis tuleb hästi antioksüdandirikas ja kuhu suhkrut pole üldse lisatud. Tulevaks kevadeks lisandub kaks uut siidri- ja kaks limonaadisorti. Ettevalmistused käivad koguni oma kange alkohoolse joogi tootmiseks. Seadmed on juba tellitud, käib vajalike dokumentide ajamine. „Tahame hakata tegema midagi põnevat, mis oleks Realisti nägu,” lausub Vahemets, kes mõistagi ei saa veel kõiki üksikasju avaldada. Ta on seda meelt, et iga uus toode peab olema huvitava maitsega ja teistest samalaadsetest selgelt eristuma.

Turustamise hõlbustamiseks sõlmis Realist sel suvel koostööleppe turundusettevõttega Prike ja esimesed tulemused on juba näha, sest näiteks Kaupmehe hulgilaos, Rimi poodides, Tallinna Kaubamajas ja mitmes söögikohas on need joogid saadaval. Üks partii, mis on tavaliselt ühe päeva toodang, on veidi alla tuhande liitri, kuid uutesse ruumidesse kolimise järel tootmismaht kindlasti kasvab. Praegune võimekus on toota üle päeva.

Küsimusele, kui lihtne on ühel väikesel joogitootjal Eestis alustada, vastab Vahemets, et sobilikud ruumid ja vahendid leiab ikka, aga kuna ressursid on loetud, siis tuleb olla oma sihtturu valikul väga täpne ja valmis palju katsetama. Hea, kui saab toetuda ka mõnele lähedasele inimesele. Ragnaril on selliseks heaks nõuandjaks ja abistajaks abikaasa Liis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles