Europarlament nõuab ohtliku taimemürgi keelustamist 2022. aasta lõpuks

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teisipäeval toetas parlament glüfosaadil põhinevate herbitsiidide täielikku keelustamist 2022. aasta lõpuks ja kohest kasutamise piiramist.

Glüfosaat on pikaajalise ja laiaulatusliku toimega umbrohutõrje, mille poolestusaeg, sõltuvalt mullatüübist, võib olla paarist päevast mitme aastani. Inimorganismile on glüfosaat mürgine ning Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on tunnistanud glüfosaadi ka potentsiaalselt kantserogeenseks aineks.

Hiljuti avaldatud teadusuuringust selgus, et koguni 45 protsenti Euroopa muldadest on saastunud glüfosaadi ja selle mürgise laguprodukti AMPAga. Saksamaal läbiviidud uuringus, kus jälgiti 2950 inimest, leiti glüfosaadi jälgi lausa 99,6 protsendi inimeste uriinist. Kõige suuremates kogustes mürki leiti kuni üheksa-aastaste laste ja 10-19aastaste noorukite hulgas. Mida lähemal inimesed põllumajanduspiirkondadele elasid, seda suuremad olid ka glüfosaadi kogused organismis. Liha tarbivate inimeste saastumise näitajad olid kõrgemad kui taimetoitlastel või veganitel.

«Mulla mikrobioloogilised uuringud on tõestanud, et glüfosaat ja seda sisaldavad herbitsiidid hävitavad mullas häid mikroorganisme, mis on vajalikud kultuurtaimede haiguskindluse kujunemiseks. Teadusuuringud näitavad taimehaiguste olulist intensiivistumist glüfosaadi kasutamisel avamaal ja kasvuhoonetes, mis omakorda tingib saagi päästmiseks tõeliselt mürgiste kemikaalide kasutamise. Pole tõestatud ka glüfosaadi ohutus inimese tervisele, pigem vastupidi,» ütles Eestimaa Roheliste volikogu liige, ökoloog Kai Künnis-Bereš

5 või 10 aastat

Eile hääletas Euroopa Parlament glüfosaadi kasutamise lõpetamise poolt 5aastase üleminikuperioodiga. See samm on oluliseks märguandeks ja heaks eeskujuks täna Euroopa Komisjoni ettepanekut hääletavatele liikmesriikide esindajatele, kes otsustavad, kas pikendada glüfosaadi kasutusluba veel kümneks aastaks.

Parlament on vastu Euroopa Komisjoni ettepanekule pikendada vastuolulise herbitsiidi litsentsi veel 10 aastaks. Selle asemel soovivad parlamendiliikmed, et Euroopa Liit koostaks tegevuskava aine järkjärguliseks turult eemaldamiseks, alustades täieliku keelustamisega kodumajapidamistes.

•               kohe tuleks keelustada kasutamine kodumajapidamistes

•               põllumajanduses tuleks kasutamine keelata aastaks 2022

•               Euroopa Komisjoni riskihindamised peaksid olema avalikud

•               ELi riigid hääletavad glüfosaadi litsentsi pikendamist kolmapäeval

Samuti soovitakse aine keelustamist põllumajanduses, kui vajalikuks umbrohutõrjeks piisab bioloogilistest alternatiividest (st «integreeritud taimekaitsesüsteemidest»).

Glüfosaadi kasutamine tuleks täielikult keelustada 15. detsembriks 2022.

Mured seoses teadusliku hindamisega

ELi riskihindamine glüfosaadi litsentsi pikendamiseks on olnud vastuoluline. ÜRO Vähiuurimiskeskus, ELi Toiduohutusamet ja ELi Kemikaaliamet on jõudnud toimeaine ohutuse suhtes erinevatele järeldustele.

Resolutsioonis märgitakse, et avalikustatud glüfosaati sisaldava toote Roundup omaniku ja tootja Monsanto sisedokumendid seavad kahtluse alla mõningate ELi ohutushindamistes kasutatud uuringute usaldusväärsuse.

Parlamendiliikmed leiavad, et ELi regulatiivse ameti heakskiidu saamiseks läbi viidav teaduslik hindamine peaks põhinema üksnes sõltumatutel avaldatud uuringutel, mille on tellinud pädevad ametiasutused ja mis on läbinud vastastikuse eksperdihinnangu. Resolutsioonis lisatakse, et ELi vastavatele ametitele tuleks anda selleks piisavad vahendid.

Edasised sammud

Mittesiduv resolutsioon võeti vastu 355 poolthäälega.  204 parlamendiliiget oli vastu ja 111 jäi erapooletuks.  ELi liikmesriigid hääletavad Euroopa Komisjoni ettepanekut glüfosaadi turustamise litsentsi pikendamise kohta kolmapäeval.

Euroopa kodanikualgatus, milles nõutakse toimeaine keelustamist, on kogunud vähem kui aastaga rohkem kui miljon allkirja. Euroopa Parlamendis toimub novembris sel teemal avalik kuulamine.

Eesti Maaeluministeeriumi ministri allkirjaga kinnitatud ametlikust seisukohast lähtuvalt on kokku lepitud, et Eesti esindaja hääletab just tööstuse huve silmas pidades glüfosaadi kasutusloa pikendamise poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles