Ussitamiskindel kukeseen puhastab organismi parasiitidest (1)

Maret Makko
, apteeker-taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis kasvab kukeseeni rikkalikult, eriti Lõuna-Eesti kuppelmaastiku kaunites männimetsades.
Eestis kasvab kukeseeni rikkalikult, eriti Lõuna-Eesti kuppelmaastiku kaunites männimetsades. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kukeseen on vaieldamatult üks eestlaste armastatumaid seeni. Lisaks heale maitsele on seen meie tervisele ütlemata hea.

Eestis kasvab kukeseeni rikkalikult, eriti Lõuna-Eesti kuppelmaastiku kaunites männimetsades. Veel leiab seda Põhja-Euroopas, Põhja-Ameerikas, Mehhikos, Aasias, Himaalajas, Aafrikas ja Zambias.

Eesti mükoloogiaühing valis kukeseene selle aasta seeneks. Aasta seen on rikkalikult levinud üle Eesti ja praegu on ülim aeg sellega metsa kohtuma minna. Seeni jätkub külmadeni, oktoobrini-novembrini. Võtke korv, lemmikloom ja lapsed ning veetke kena tervislik sügispäev Eestimaa looduses.

Kukeseen võib mükoriisa moodustada paljude puuliikidega, sagedamini kuuse, männi, tamme ja pöögiga. Eestis kasvab kolme liiki kukeseeni: harilik, kahvatu ja lilla kukeseen.

Toores kukeseen on kibeda maitse ja erilise lõhnaga, see teebki seene väga ussikindlaks. Sisaldab tugevatoimelist putukamürki, mis on inimesele täiesti ohutu. Just see peletab kõik parasiidid seenest eemale. Piksevihmad mõjuvad seene kasvule eriti soodsalt.

Kukeseen on hindamatu looduslik tervendaja. Kõige imelisem omadus: see suudab puhastada organismi peaaegu kõigist parasiitidest. Seen aitab helmitoosi korral, võitleb sisuliselt kõikide usside vastu inimorganismis, kus iganes need ka pesitsevad. Seenes olev aine hinomanoos tapab parasiidid, ümbritseb parasiitide munad ja lahustab nende kestad. Sellist omadust pole täheldatud ühelgi teisel seenel ega taimel. Hispaanias kasutatakse näiteks delfiinide ravimisel, kes elavad basseinides, kuna keemiline ravi kahjustab neid.

Kukeseenes sisalduv aine ergosterool toetab ja kaitseb maksa. Trametonoliinhape tapab kollatõveviiruse. Kliinilised uuringud on nende ainete mõju ja omadusi kinnitanud.

Kukeseentel on tõestatud märkimisväärne kasvajavastane toime. Seen tõstab immuunusüsteemi vastupidavust, abistab põletikuliste protsesside korral, toimib loodusliku antibiootikumina.

Rohke kiudainesisalduse tõttu stimuleerib kukeseen seedimist, leevendab seedehäireid, normaliseerib ja taastab soolte mikrofloorat. Seenes olev A-vitamiin (mitu korda rohkem kui porgandis) korrigeerib nägemist.

Kukeseened on seeneriigis ühed rasvasemad, sisaldavad rasvu kuni 0,4 protsenti. Seeduvad vaevaliselt, kuid neis on palju vitamiine, mineraale ja mikrotoitaineid. Valku on 2,5 protsenti. Kõige enam on ikkagi vett, 91–93 protsenti.

Seega on meie metsade tuntuim ja armastatuim seen lausa väetoit. Vähe on inimesi, kes kukeseent ei tunne ega söönud pole.

KUKESEENETINKTUUR

Kuivast kukeseenepulbrist valmistades võta 5 kuhjaga sl seenepulbrit ja pane puhtasse õhukindlasse pooleliitrilisse klaaspurki. Vala peale mahedat 40kraadilist viina, täida purk kaaneni ja sulge. Pane purk sooja pimedasse kohta kaheks nädalaks. Iga päev loksuta kergelt ühe korra. Kui tinktuur on valmis, filtreeri läbi paberkohvifiltri vähemalt 3 korda. Filtreeritud tinktuur vala puhtasse tumedasse pudelisse ja hoida pimedas.

Kasuta 1 sl õhtuti sooja teega, vähemalt kolmenädalase kuurina, lastele 5. eluaastast 1 tl. Pane kuuma tee sisse, lase seista vähemalt 5 min. Joo enne magamaminekut, kui tee on joogisoe ja alkohol auranud. Kuuri on hea korrata 1–2 kuu tagant.

Värskest kukeseenest tegemisel puhasta ja pese seened, nõruta ja lõika näpuotsasuurusteks tükkideks, pane klaasist nõusse. Nõu lao kergelt täis ja vala peale 80kraadine teraviljapõhine kvaliteetne alkohol. Täida nõu kaaneni, et õhku vahele ei jääks. Sulge õhukindlalt, aseta kaheks nädalaks pimedasse ja sooja kohta. Kui alkohol alaneb, siis täida nõu uuesti kaaneni.

Kõik järgnevad toimingud on samad, mis eespool kirjeldatud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles