Leonhard Polli 13. XII 1927 – 9. VIII 2017

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonhard Polli.
Leonhard Polli. Foto: Erakogu

Erametsaliit andis teada, et lahkunud on igipõline metsamees, taasiseseisvunud Eesti erametsanduse üks ülesehitajaid Leonhard Polli. Oma aktiivse tegevusega, Eesti Erametsaliidu asutamise ühe algatajana ja selle juhatuse esimehena 1992–1996 ning 1998–2000 kirjutas ta end jäädavalt Eesti erametsandusse ajalukku.

Leonhard Polli sai metsamehe diplomi aastal 1951, mis oli ka Eesti põllumajanduse akadeemia (EPA) loomise aasta, baasiks kolm Tartu ülikooli teaduskonda, millest üks oli metsandusteaduskond. Pärast ülikooli lõpetamist töötas ta mitmes ametis metsamajandust juhtinud ministeeriumis, mis kõige pikemalt kandis metsamajanduse ja looduskaitse ministeeriumi nimetust. Ta töötas riigimetsanduses kokku 37 aastat ja 1977. aastal tunnustati teda teenelise metsakasvataja tiitliga.

Pärast nõukogudeaegse ministeeriumi ümberkorraldusi võinuks ta jääda pensionile, kuid tegelikult töötas veel mitmes ametis, 1990. aastate algul ka riigikontrollis, kus puutus tihedasti kokku Eesti omandireformi võlude ja valudega. Ta ise on öelnud, et kui koos mõttekaaslastega hakati korraldama Eesti vastsete erametsaomanike ühenduse loomist, oli veel olemas selge veendumus, et Eesti küla suudab taastuda elujõuliste traditsiooniliste hajataludena. Talumaad olid nõukogude aastail aga võssa kasvanud ja metsastunud. Ametkondlikud struktuurid ei osanud ega julgenud veel eraisikut potentsiaalse metsaomanikuna usaldada. Neil eraisikuil tuli ohjad enda kätte võtta.

Riigis, kus kõik muutus, polnud kuigi kerge eraomanikel end tõestada. Õnneks on säilinud paljud kirjalikud märgid sellest, milliseid vaidlusi ja lausa võitlusi tuli pidada, et erametsaliitu hakataks riigi tasandil tunnistama erametsaomanike esindajana. Tuli võidelda, et uued seadused ja muud riigikorralduslikud aktid eraomandust arvestaks. Samal ajal oli vaja toeks olla ka erametsaomanikele endile – väga paljud puutusid vanaisa talumaid tagasi saades või maid erastades metsandusega kokku esimest korda elus.

Leonhard Polli oli ka ise metsaomanik. Eriti siis, kui pingeline juhatuse esimehe amet oli teistele üle antud, võttis ta sageli sõna ka puht metsanduslikel teemadel, toetudes oma metsakasvatuslikule kogemusele. 2005. aastal tunnustas Erametsaliit teda erametsanduse elutööpreemiaga.

Leonhard Polli jääb meelde kui metsamees, kes alati ütles otse välja, mida mõtles. Väga suur teadmiste ja kogemuste pagas võimaldas tal näha Eesti metsanduses toimuvat sellises pikas ajamõõtmes, mida paljudel noorematel kõrvale panna polnud.

Eesti Erametsaliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles