Tootjad arutavad, kuidas Eesti ennast taas sealihaga varustada suudaks

, taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aastani suutsid Eesti seakasvatajad toota liha nii palju, et seda sai ka eksportida, mullu langes sealihaga isevarustatuse tase juba 80–85 protsendi peale.
2014. aastani suutsid Eesti seakasvatajad toota liha nii palju, et seda sai ka eksportida, mullu langes sealihaga isevarustatuse tase juba 80–85 protsendi peale. Foto: Margus Ansu

Rakveres toimuval Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) rahvusvahelisel sealihakonverentsil on fookuses sealiha tootmine Eestis. Konverents analüüsib sealihasektori olukorda ja otsib võimalusi tagada sektori kestlik areng.

„Eesti sealihasektorit on viimastel aastatel räsinud Venemaa embargo, sealiha ekspordipiirangud, Aafrika seakatku jõudmine Eesti metsadesse ja jätkuv taudioht farmidele,” tõdes EPKK nõukogu aseesinaine ja lihatoimkonna esinaine Anu Hellenurme. „Kuigi turuolukord on natuke

paranenud, siis tekkinud keerulises olukorras on hädavajalik sealihatootjate, lihatööstuste ja kaubanduse tihe koostöö kogu tarneahela ulatuses, et meie tarbijate toidulaual valitseks taas kodumaine sealiha.”

Hellenurme sõnul peaks lähiaastate esimene samm olema sealihatootmise suurendamine vähemalt Eesti isevarustatuse tasemele.

Viimase viie aasta jooksul on Eesti seakasvatust tabanud suured tagasilöögid. Möödunud aasta lõpu seisuga kasvatati Eestis Statistikaameti andmetel 265 400 siga, mida on võrreldes 2012. aastaga ligi 110 000 siga ehk 29 protsendi võrra vähem. Seakasvatusele on suurt mõju avaldanud alates 2012. aastast Venemaa kehtestatud impordipiirangud, mis on tõkestanud nii Eesti elusloomade kui ka liha ja lihatoodete ekspordi üle idapiiri.

Ränga hoobi kodumaisele seakasvatusele on andnud ka Aafrika seakatku jõudmine Eestisse, seetõttu on drastiliselt vähenenud seakasvatajate arv ja sealihatootmine, samuti on kehtestatud ranged piirangud sealiha ja sealihatoodete ekspordile.

Kuni 2014. aastani suutsid Eesti seakasvatajad toota liha nii palju, et seda sai ka eksportida. Statistikaameti andmetel langes 2015. aastal Eesti sealihaga isevarustamise tase 91 protsendi peale. 2016. aastal toodeti Eestis 42 700 tonni sealiha (15 protsenti vähem kui aasta varem) ning EPKK hinnangul langes sealihaga isevarustatuse tase juba 80–85 protsendi peale.

Oleme viimased kaks aastat sealiha nõudluse katmisel sõltunud impordist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles