Milliseid taimi korjata augustis? (1. osa)

, fütoterapeut, Karepa ravimtaimeaia perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatraürt aitab tugevdada ja puhastada veenide ja arterite seinu, parandab koehingamist (koos C-vitamiiniga), on kasulik südameveresoonkonnale ning vedeldab verd.
Tatraürt aitab tugevdada ja puhastada veenide ja arterite seinu, parandab koehingamist (koos C-vitamiiniga), on kasulik südameveresoonkonnale ning vedeldab verd. Foto: Erakogu

Tänavune aasta tormab pöörase kiirusega. Kõik taimed on umbes kaks nädalat oma kasvuajast ees. Alles korjasime raudrohtu, kuldvitsa ja kolmisruse ürte ning sel nädalal paneme kuivama esimesed kurdlehelised kibuvitsamarjad.

Metskuldvits kasvab raiesmikel, kust on aasta või paar tagasi mets maha võetud. Neid võib leida ka heinamaal metsa äärest või rannast. Metskuldvits on kuni meetrikõrgune, kollaste õitega ja väga omapärase lõhnaga taim.

See on kasulik neeru-, põie-, maksa- ja sapipõie põletike korral ning on mikroobe hävitava toimega. Metskuldvitsa on nimetatud ka meestepunaks, sest aitab meeste eesnäärme suurenemise ja põletike korral.

Korjata tuleks õitsvaid värskelt puhkenud õitega latvu, need kuivatada ja eemaldada varred. Sobib ka teesegudesse. Karepa ravimtaimeaia teedest on kuldvits näiteks meestetees, neeru- ja põietees, maksatees ja sapitees.

Kolmisruse

Kolmisruse on omapärase lõhnaga taim, mille lehed meenutavad veidi tomatilehti, õied on väikesed ümarad ja kollakaspruunid. Kasvab niiskel pinnal: lompide, kraavide ja järvede soistel kallastel. Samuti olen taime leidnud mererannast, kus see kasvab mudastes loikudes. Soodsas kohas kasvab taim kuni meetrikõrguseks.

Endale ravimtaimi varudes ei tohi ühest kasvukohast kunagi ära korjata kõiki taimi. Alati tuleb osa jätta seemneks, siis saab neid ka järgmisel aastal. Oleme kolmisruse toonud oma koduaeda kasvama, sest looduses jääb seda järjest vähemaks. Seemned valmivad augustis, selleks ajaks on Eestis heinamaad ammu niidetud ning taim ei saa paljuneda.

Nõukogude ajal, kui apteegiravimeid oli vähem, kasutati kolmisruset allergiliste löövete korral vanni ja teena. Nüüdki võiks seda hormoonravi asemel sügelevate löövete, põletike ja mädaste nahapõletike korral vannide, mähiste ja teena kasutada. Seespidiselt puhastab kolmisruse lümfisüsteemi, soodustab uriini- ja higieritust ning puhastab keha viirushaigustest. Kes on proovinud, on abi saanud.

Terav kroonohakas

Terav kroonohakas kasvab liivastes kohtades, metsateede ääres, vahel ka mere ääres. Korjatakse juulis ja augustis kogu maapealset osa. Taim paljuneb seemnetega, esimesel aastal kasvatab sügiseks lehed, järgmisel aastal õitseb.

Teisel aastal kasvab taim kuni kahe meetri kõrguseks ja õitseb lillakaspunakate õitega. Siis tuleks seda juba korjata ja kuivatada 40 kraadi juures, seejärel tükeldada kahe sentimeetri pikkusteks juppideks. Korjates ja tükeldades olen kandnud pakse nahkkindaid, sest teravad okkad torkavad valusasti, eriti kuivanuna.

See taim pole Eestis kuigi tavapärane, seepärast teatakse selle toimest vähe.

Vene fütoteraapias kasutatakse taime kasvajate vastu, ka neljandas staadiumis, kui arstid enam lootust ei anna. Siinkohal tahaks meenutada oma õpetaja Julia Kor˛ikova (oli Korshikova) sõnu, et kui ka ei aita paraneda, siis leevendab valu ja kannatusi. Abistab ka kehvveresuse ja madala vererõhu käes kannatajat.

Tee keetmiseks tuleb kaks supilusikatäit hakitud taime üle valada keeva veega ja hoida termoses või kuumas kohas kaks tundi. Juua lonkshaaval kuni kaks tassi päevas kolmenädalase kuurina. Korrata kuuri ühe-kahe nädala pärast. Vähendab valu ja parandab enesetunnet.

Tatraõied ja kassinaerid

Kui oled juuni algul tatart külvanud, siis juulis ja augustis see juba õitseb ning saab õitsvaid latvu lõigata ja talveks kuivatada. Teed saab teha kuivatatud tatraürdist.

Tatraürt aitab tugevdada ja puhastada veenide ja arterite seinu, parandab koehingamist (koos C-vitamiiniga), on kasulik südame-veresoonkonnale ning vedeldab verd. Tatraõieteed kasutatakse verejooksude, reuma, diabeedi ja menstruatsioonihäirete korral toetavaks raviks. Lisaks on see hea maitse ja ilusa värviga tee rahustava toimega. Samas ei tohiks tatraõieteega liialdada, sest see võib tekitada naha ülitundlikkust.

Kaunite õitega kassinaeri ja altee õisi, lehti ja hilissügisel ka juuri saab kasutada köha ja bronhiidi ravis ning kurguvalu leevendava joogina. Samuti on neist abi maolimaskesta põletiku ja kõhukinnisuse korral, kuna need sisaldavad limaaineid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles