Toiduhinnad maailmas langesid kolmandat kuud

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravili.
Teravili. Foto: Elmo Riig / Sakala

Toiduhindade langus tuli põhiliselt teravilja ja taimeõli hindade märgatavast alanemisest, kuna tootmisväljavaated paranesid, ütleb Eesti Konjuktuuriinstituut. Ka suhkru ja piimatoodete hinnad olid juunis madalamad, ent nende langus oli tunduvalt väiksem. Seevastu liha hinnad püsisid eelmise kuu tasemel.

FAO toiduhinna indeks oli juunikuus 206 punkti, olles kuuga langenud 3,8 punkti (1,8%). Aastaga on indeks langenud ligi 6 punkti (2,8%).

Allikas:
Allikas: Foto: Eesti Konjuktuuriinstituut

Teravilja hinnaindeks oli juunis 196,2 punkti, olles 10,9 punkti (5,2%) madalam kui mais ja 36,2 punkti (15,6%) madalam kui mullu juunis. Hinnalanguse põhjustasid odavnenud nisu ja maisi noteeringud. Mõlema kultuuri hind langes kuuga pea seitse protsenti. Seevastu riisi hind maiga võrreldes mõnevõrra tõusis, sest peatus suurte riiklike varude müük Tais.

Õli hinnaindeks oli juunis 188,9 punkti, jäädes 6,4 punkti (3,3%) allapoole mai tasemest ning 4,6 punkti (2,4%) alla mulluse juuni seisule. Palmiõli on enim kaubeldav toiduõli. Eelmisel kuul langesid kokku hooajale omane palmiõli suur tootmismaht ning vähenenud impordinõudlus maailmaturul, mis langetas noteeringud üheksa kuu madalaimale tasemele. Samamoodi langesid sojaõli hinnad. Ka prognoositakse piisavaid päevalille ja rapsi tarneteid 2014/15 hooajal.

Piimatoodete hinnaindeks oli juunis 236,5 punkti, langedes kuuga 2,5 punkti (1%). 2013. aasta juuniga võrreldes on langus 9,7 punkti (4%). Juunis oli aga langus oluliselt väiksem kui eelmisel kolmel kuul, mis viitab asjaolule, et edasine hinnalangus võib peatuda. Piimapulbri suur pakkumine mõjutab jätkuvalt turgu. Suur impordi nõudlus aga hoiab juustu hinna tõusul.

Liha hinnaindeks oli juunis 194,2 punkti, mis oli 1,4 punkti (0,7%) kõrgem kui mais ning 14,6 punkti (8,1%) kõrgem kui mullu juunis. Indeksi kasvu juunis vedas sealiha hinna jätkuv tõus, mis kaasnes USAs puhkenud epideemiast tingitud sealiha tarnete piiratusega maailmaturul. Veise- ja lambaliha noteeringud olid sesoonselt kõrgemad. Linnuliha hind muutus aga vähe.

Suhkru hinnaindeks oli juunis keskmiselt 258 punkti, jäädes 1,2 punkti (0,5%) madalamaks kui mais, kuid siiski 15,4 punkti (6,4%) kõrgemaks kui aasta tagasi. Vaatamata sellele, et viimasel kuul hind veidi langes, püsib turul mure El Nino võimaliku mõju pärast, mis võib põhjustada toodangu langust maailmas. Juba on märke tootmismahtude langusest Indias, mis on maailmas suuruselt teine suhkruroo tootja ning samas ka suurim suhkru tarbija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles