Eesti keskmisest võib Saaremaal ainult unistada

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui Eestis tervikuna on keskmine palk kerkinud 1201 euroni, siis oma kodusaarel elavad saarlased võivad samal ajal igakuise teenistuse kosumisest vaid und näha, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

Saarlaste palk on veelgi kokku kuivanud. Statistikaameti väitel teenisid nad kolmandas kvartalis keskmiselt 862 eurot, seda koos maksudega. Netos ehk summas, mis pärast maksude mahaarvamist tööinimesele kätte jääb, oli saarlaste teenistus veelgi nutusem – napid 707 eurot.

Kuressaares tehtud kiirküsitlus näitas, et 707 eurot kõlab saarlastele täiesti usutavana. Apollo kino vahetusevanem Kaisa Lätt ütles oma tutvusringkonna põhjal, et pigem on saarlaste palgad veelgi madalamad. «Saaremaal ongi palgad madalad,» nentis Lätt.

Stabiilselt paigal

Lihtne see loomulikult pole, sest hinnad poes samal ajal ju aina tõusevad. «Saadakse küll üle miinimumpalga, aga üle 700 euro eriti mitte,» ütles Lätt, kes ei osanud näpuga näidata konkreetselt kellelegi, kel oleks palk viimasel ajal tõusnud. Kui üldse, siis vaid ühel tuttaval. Muidu püsivad palgad stabiilselt paigal. «Ei tõuse, aga õnneks ei lange ka,» sõnas Lätt.

Statistikaameti väidetud 707eurost palka peab adekvaatseks ka vahvlimüügiga tegelev Argo Püssim. Temagi ei tea eriti kedagi, kel õnnestuks palgapäeval suurem summa kätte saada.

«Tean sellise palgaga inimesi ja ei usu, et see oleks mingi statistiline «kala»,» ütles Püssim. Kõrgem võiks palk muidugi olla, sest Püssimgi on seda meelt, et mainitud summast veel madalama palgaga inimesi on Saaremaal paraku ikkagi rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles