Teisipäeval algas Lihulas Matsalu loodusfilmide festival

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht / Scanpix

Nädala lõpuni toimub Lihulas juba 15. Matsalu loodusfilmide festival. Iga aastaga populaarsemaks muutuval festivalil linastub tänavu ligi 100 loodusfilmi kõikjalt maailmast. Tänu Hooandja keskkonnas kogutud toetusele on kõik filmid sel aastal kooliõpilastele tasuta.

Kuigi filmiseansid algasid juba hommikust toimub pidulik avamine täna kell 18 Lihula kultuurimaja teatrisaalis koos avafilmi «Süüdi, mina?» linastusega. Tegemist on Norra filmiga, mille autor püüab välja selgitada kui suur on tema, kui tavainimese süü globaalsetes keskkonnaprobleemides läbi oma ökoloogilise jalajälje.

Ökoloogilised jalajäljed

Festivali meeskond on proovinud ka välja arvutada, kui suur on ühe filmifestivali ökoloogiline jalajälg. Festivali peakorraldaja Silvia Lotmani sõnul on tulemused oodatavad. «Kõige suurema osakaalu annab kindlasti reisimine ning eelkõige rahvusvaheliste külaliste toomine Lihulasse. Samas ei peaks me kindlasti vaatama oma ökoloogilist jalajäljge kui lihtsalt midagi, milles me süüdi oleme, vaid kasutama seda mõtlemiseks kuidas asju paremaks teha. Igaüks saab muidugi oma arvamuse globaalsete teemade üle luua ise, tulles festivalile ning vaadates mitmeid erinevatest vaatepunktidest loodud filme, mis neid käsitlevad,» sõnas Lotman.

Lisaks filmidele

Lisaks filmisõpradele ja filmitegijatele on festivalile oodatud ka loodusfotograafid ning loodusfotohuvilised. Traditsiooniliselt on festivali osaks loodusfotonäitused ning kõigil festivali külastajatel on võimalus osaleda fotopäeva üritustel, mis pakuvad põnevaid töötubasid, harivaid ettekandeid ning uusima foto- ja videotehnika esitlusi.

Festivali eesmärk on tutvustada ja tunnustada uusi loodusfilme ja nende loojaid ning edendada loodusfilmide levikut. Matsalu loodusfilmide festival propageerib looduslähedast ja säästvat elulaadi ning põlisrahvaste sügavalt loodusega seotud traditsioonide austamist.

Programm

Festival koosneb võistlusprogrammist, lisaprogrammidest, koolinoortele suunatud loodusharidusprogrammist, loodusfoto- ja kunstinäitustest, fotoprogrammist, seminaridest, töötubadest, meistriklassidest ja paljust veel.

MAFFil linastub sadakond uut loodusfilmi üle maailma, millest veerandsada osaleb rahvusvahelises võistlusprogrammis. Filmid võistlevad kahes kategoorias: «Loodus» ning «Inimene ja loodus». Matsalu loodusfilmide festivali programm on üleval ka festivali kodulehel

Filmiseansid toimuvad Lihula Kultuurikeskuses. Lisaks Lihulale saab valikut festivalifilmidest näha ka Haapsalus Iloni imedemaal ning Pürksi kultuurimajas. Fotoprogrammi üritused toimuvad Lihula mõisas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles