Väikekaupmehed alustasid maapoodide säilimise nimel allkirjade kogumise kampaania

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allkirjade kogumine toimub erinevates väikepoodides üle Eesti
Allkirjade kogumine toimub erinevates väikepoodides üle Eesti Foto: Aldo Luud / Õhtuleht / Scanpix

Väikekaupmehed asuvad koguma allkirju maapiirkondades asuvate väikepoodide kaitseks ning kutsuvad üles Riigikogu loobuma planeeritavatest regulatsioonidest, mis seavad väikepoodide säilimise ohtu.

«Oleme mures, sest riik on kehtestanud ja täiendavalt kehtestamas mitmeid regulatsioone, mis seavad väikepoodide säilimise tõsisesse ohtu. Riiklik maksupoliitika on kaasa toonud massilise piirikaubanduse, mille tõttu on eelkõige Lõuna-Eesti väikepoed suurtes raskustes,» ütles Väikekaupmeeste Liidu juhatuse liige Rein Reinvee.

«Lisaks plaanitakse muudatusi ka alkoholi ja tubaka jaemüügi korralduses, mis eeldab kaupmeestelt suuri investeeringuid poodide ümberehitamiseks. Täiendavad suured investeeringud käivad kaupmeestele üle jõu ning juba tänaseks on suletud kümneid väikekaupluseid üle Eesti,» lisas Reinvee.

«Valitsuse poolt ette valmistatud ja Riigikogu poolt planeeritavad jaemüügi väljapaneku piirangud toovad kaasa kaupmeestele täiendavaid kulusid, sest kaupmehed on sunnitud oma seniseid väljapanekuid olulisel määral muutma. Väljapanekute piiramiseks vajalikud ümberehitustööd ja lisainvesteeringud tähendavad poodnike jaoks summaarselt miljonitesse eurodesse ulatuvat kulu. Sellistes suurusjärkudes investeeringute tegemise kohustamine Vabariigi Valitsuse ja Riigikogu poolt peab olema põhjalikult põhjendatud. Eesti Väikekaupmeeste Liidu hinnangul seda tehtud ei ole,» täiendas Rein Reinvee.

Eesti Väikekaupmeeste Liit kutsub allkirju kogudes üles Riigikogu loobuma täiendavatest jaemüügipiirangutest. Allkirjade kogumine toimub erinevates väikepoodides üle Eesti.

Eesti Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sh kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Riigikogu Eesti Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu näeb ette, et alates 1. jaanuarist 2018 peab alkohoolsete jookide väljapanek olema teistest kaupadest eraldatud läbipaistmatu vaheseinaga või toimuma müüjaga teenindusletist.

Eelnõuga soovitakse keelata alkoholimüük tanklates ja tankla territooriumil asuvates kauplustes ja toitlustusettevõtetes.  Eelnõuga täiendatakse ka kohaliku omavalitsuse üksuste õigusi alkoholi jaemüügi reguleerimisel, andes neile õiguse piirata alkohoolsete jookide müügi aega toitlustusettevõttes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles