Kas korjata puu all vedelevad õunad ära?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu alt võiks kokku korjata nii vedelevad õunad kui lehed ja kompostikasti viia. Purustatud õunad ja lehed komposteeruvad kiiremini ja neid saab kompostina varem kasutama hakata.
Puu alt võiks kokku korjata nii vedelevad õunad kui lehed ja kompostikasti viia. Purustatud õunad ja lehed komposteeruvad kiiremini ja neid saab kompostina varem kasutama hakata. Foto: Liisi Ploom/Valgamaalane

Eestis valmisid sel aastal õunad hilja ja saak on seinast seina: on kohti, kus õunapuud on tühjad, ja kohati on õunu väga palju. Suure õunasaagi või kärnaste õunte korral tekib sageli küsimus, mida mahakukkunud õuntega teha. Maa Elu küsis kahelt õunakasvatuse eksperdilt, kas mahakukkunud õunad tuleks ära korjata või võivad need puu alla vedelema jääda.

Lauri Kasvand, Halika Õunatalu OÜ juhataja:

„Õunakasvatajana soovitan kindlasti õunad puu alt ära koristada. Pole otseselt oluline, mis nende õuntega edasi saab, aga õunapuul on järgmisel aastal igas mõttes kergem, kui kõik õunad on puu pealt ja puu alt koristatud.

Kui õunu komposteerida, siis peaks seda tegema õunapuudest pisut eemal, et õuntes või nende pinnal talvituvad haigused taas puule ei leviks. Kui jääb aega, võiks puu alt kokku korjata isegi õunapuu lehed ja needki komposteerida. Purustatud õunad ja lehed komposteeruvad seejuures kiiremini ja neid saab kompostina varem kasutama hakata. Mahamatmine on väga töömahukas tegevus, õunapuu eest hoolitsemisega on tööd juba selletagi küllalt.”

Anne Ojasalu, Valtu Aed OÜ:

„Kindlasti soovitan puu alla maha kukkunud haigestunud õunad regulaarselt ära korjata. Komposti ei soovita neid panna, pigem maha matta. Õunapuulehed soovitan kindlasti võimalusel komposteerida.

Ärge laske korralikke õunu raisku minna! Kui õunad on ilusad, aga te ise neid ei taha, siis ärge jätke neid puude alla vedelema, sest Eesti õuntele tahtjaid jagub.

Meie kandis on sel aastal õunaaiad õige tühjad. Nõudlus on suurem, kui pakkuda on. Eestimaine õun on viimastel aastatel väga hinnas, eriti soovivad õunu väiketootjad, kes valmistavad mahla või siidrit.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles