Toetused soosivad aiandustehnika soetamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Scanpix

18 aasta eest Eesti põllumajandustootjate asutatud osaühing Starfeld müüb ja hooldab uut põllumajandustehnikat, kuid viimasel ajal on rohkem tähelepanu pööratud aianduses vajaminevale. 

Starfeldi juhatuse esimees Toomas Starkelt seletab, et nende sihtgrupiks on pigem väikesed ja keskmise suurusega tootjad ja konkurentidest püütakse eristuda kogu aeg uue otsimisega. Muide, nemad tõid 2001. aastal Eestis esimesena turule teravilja otsekülviku, mille suhtes olid paljud esialgu väga skeptilised, kuid nüüd kasutavad seda paljud viljakasvatajad. Kuna enne vilja külimist pole vaja künda, vähendab see tuntavalt harimiskulu ja aitab saaki suurendada. Eestis on selle kohta juba palju häid näiteid.

Viimasel ajal on Starfeld hakanud rohkem ka aianduses vajalikku tehnikat pakkuma ja seda soosib nüüd ka toetuste maksmine. Varem oli aiandus pigem vaeslapse osas ja sel alal tegutsejad pidid ise vaatama, kuidas hakkama saavad.

Suurim on vajadus kartulikasvatuses, mille tarvis on pakkuda masinaid mugulate mahapanekuks ja ülesvõtmiseks nii väikepõllupidajale kui ka suuremale tootjale. Päris ise liikuvaid kombaine Starfeld siiski ei müü, ehkki Eestis on nende müüjad olemas. Mõne vao mahapanija jaoks on mõistagi tehnika soetamine kallis ja siis tuleks odavam kartul poest osta. Aga hobitalunikul, kes kasvatab ka müügiks, tasub masinad soetada, sest lähevad maksma mõne tuhande euro ringis ja tasuvad mõne aja pärast ära. Normaalne on masinale tehtud investeering 3–5 aastaga tasa teenida.

Maasikakasvatajale pakutakse harjamasinat maasikataimede puhastamiseks istandustes. See võtab ära kuivanud lehed ja pealsed, et need haigusi ei levitaks ega kevadel uusi kasve ei segaks. Lisaks on maasikakasvatajale teisigi seadmeid, mis hõlbustavad oluliselt töötegemist. Köögiviljakasvatajad saavad abi kattelooride peale- ja mahakerimiseks, mis käsitsi on päris suur töö, sest loor on üsna raske. See kehtib muidugi suuremate pindade kohta. Uudisena on pakkumisel kastmissüsteemid, mis üle hektarisuurusel põllul juba hädavajalikud.

Ka sibula ja küüslugu kasvatajaile on mõeldud: alates mugulate mahapanekust kuni nende ülesvõtmiseni. Järelhoolduse hõlbustamiseks pakutakse harjamasinaid, mis sobivad ka muu köögivilja puhastamiseks. Jällegi on need vajalikumad suuremale tootjale.

Küsimusele, kuidas läheb, vastab Starke, et alati saab paremini minna, aga seni on nina vee peal hoitud. «Aastad on erinevad ja pikaaegset stabiilsust väga raske tagada. Eks me sõltu üldisest põllumajanduse olukorrast, sest niipea kui mõnes sektoris halvemini läheb, tõmmatakse seal kohe ka investeeringutele pidurid peale. Viimast välja ei anta, sest kunagi ei tea, kui kaua kehv aeg kesta võib,» tõdeb ta. Praeguse aja hindab ta keskmiseks – väga hull pole, aga leiva lauale saamiseks tuleb ikka kõvasti pingutada. Selle aasta müügimaht peaks jääma kahe miljoni euro kanti.

Küsimusele, kas mitte pole kasulikum ostmise asemel kalleid seadmeid rentida, vastab Starke, et sageli on siiski vastupidi. Pealegi on kõigil vaja sama masinat kasutada ühel ja samal ajal ning siis võib seda raske leida olla. «Nagunii tuleb see kellelgi kinni maksta ja rentija tahab omakorda midagi teenida. Nii et vahel on kasulikum seade päris endale soetada,» selgitab ta ja lisab, et tänu eurotoetustele on selline tegevus nüüd ka tootjaile jõukohaseks muutunud. Ehkki eestlane on individualist, siis juhtub sedagi, et vajalik masin ostetakse naabrimehega kahe peale.

Edaspidi tahab Starfeld oma tegevuse suunata rohkem nišitoodetele. Selleks tuleb kogu maailmas ringi vaadata ja uurida kohapeal, mis kliente huvitab. Ees ootav talv ongi selleks igati sobiv aeg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles