Teeviidal saab nutiseadmel juhitavaid masinaid proovida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Just nii liikus Intrac Eesti kombain Massey Ferguson läinud nädala lõpul «Tehnika teeviidale».
Just nii liikus Intrac Eesti kombain Massey Ferguson läinud nädala lõpul «Tehnika teeviidale». Foto: Teet Suursild

Käsikäes künnimeistrivõistlustega Rõhu katsekeskuses ja Haage Agro põldudel leiab homme-ülehomme aset põllumajandus- ja rasketehnika näitus «Tehnika teeviit», kus huvilised saavad mitmekümne kohale tuleva ettevõtte pakutavaid masinaid ise proovida.

Maa Elu uuris nelja ettevõtte juhilt, mis kohaletulnutele enim huvi pakkuda võiks.

ASi A.Tammel juhataja Indrek Tammel loetleb masinaid, millega nad välja tulevad, ja kinnitab, et kõik masinad on nende spetsialistide juhendamisel ka proovimiseks. «50hobujõulise Belarus 422.4-ga võistleb noorkündja Olustverest, Belarus 1025.5 ja pöördadraga aga tudeng maaülikoolist,» lisab ta. 

Tammeli sõnutsi on näitusel uudistamiseks teiste seas McCormicki traktorid, millel hobujõude 105–160, ja Belarusid võimsusega 50–350 hobujõudu. Kõige suurem Belarus on varustatud paralleelsõiduseadme ja automaatse roolimissüsteemiga. Tuntud teleskooplaadurite tootja Merlo valikust on proovimiseks kohal TF50.8CS mudel. Haakeseadmetest on väljas Agroluxi adrad, Tšehhi tootja SMS randaal ja sügavkobestaja ning firmalt Einböck ketasäke Aerostar-Rotation. Belarusi traktoritehase lipulaev, 350hobujõuline mudel 3522.5 on komplekteeritud firma SMS rullrandaaliga.

Aktsiaseltsi Intrac Eesti põllumajandusmasinate müügijuht Teet Suursild kinnitab, et «Tehnika teeviit» on end seniste toimumisaastatega igati tõestanud ja firma läheb näitusele esindusliku väljapanekuga.

«Tutvustame uut Massey Fergusoni väiketraktorit MF 4707, mis osaleb ka künnivõistlusel,» ütleb ta. «Lisaks toome kohale traktori MF 6714S koos uue põlvkonna esilaaduriga ja traktorimudelid MF 7722 Dyna-VT, mida huvilised saavad proovida koos Kongskilde HRWT viiehõlmalise adraga, ja MF 5613.»

«Publikumagnetiks ennustan Massey Fergusoni uut kombaini MF 7345 Avtiva S MCS, mis on esimene kolme trumliga peksumasinaga Massey Fergusoni kombain Eestis,» pakub Suursild ja kinnitab, et ei karda, et keegi kallite masinate proovijatest midagi ära lõhub, sest traktorisse mahub kaks inimest ja instruktor näitab täpselt ette, kuidas miski toimib.

Urmas Lees, kes on aktsiaseltsi Dotnuva Baltic Kvernelandi tootejuht, usub, et nende kõige põnevam masin on Kvernelandi ader 2500S i-Plough®, mis on pärjatud tiitliga «Machine of the Year 2016». «Selle adraga asuvad oma künnivõistlusel võistlustulle ka VIPid,» mainib ta. «See on uue põlvkonna ader, mille juhtimine toimub ISOBUS-liidese abil. See tähendab, et adra reguleerimiseks ei ole vaja traktori kabiinist välja tulla, kõik toimub monitori vahendusel elektrohüdrauliliselt.»

OÜ Väderstad müügijuht Priidu Adrijani kinnitusel tutvustavad nemad Rootsis toodetud kvaliteetseid teraviljakülvikuid ja mullaharimisriistu. «Toome «Tehnika teeviidale» neli masinat, mida igaüks siin katsetada saab. Kaks neist on tahvelarvutist iPad Air juhitavad-kontrollitavad külvikud Spirit 600S ja Rapid 400C, üks põimagregaat TopDown 500 koos peenseemnekülvikuga BDA 360 ja üks suurekettaline randaal Carrier L 510millimeetriste ketastega, millel ainsana turul olevatest saab ketta nurka muuta nelja eri astmesse,» kirjeldab ta. «Üks meie populaarsem agregaat on kindlasti TopDown 500. Saagid on üha suuremad ja sellest tuleneb vajadus segada mulda väga suur kogus põhku ja selleks see just mõeldud ongi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles