Leivapäeval näeb nutikaid lahendusi köögis ja kodus

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht / Scanpix

Pühapäeval toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, millest ürituse koordinaatori Triin Aadli sõnul on kujunenud eesti toidukultuuri tutvustav sügisene suursündmus, mis avab erinevaid tahke meie toiduajaloo varasalvest.

«Selle aasta läbivaks teemaks on nutikad lahendused köögis ja kodus. Inimesed on läbi aegade leidnud viise, kuidas erinevate oludega toime tulla: olgu selleks siis toiduks või tohterdamiseks loodusandide korjamine, toiduvalmistamine tänapäeval ennekuulmatutest ainetest või ka kaasaajal populaarsust koguv taaskasutus,» sõnas Aadli.

Päev algab leiva õnnistamisega Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leiva saamislooga seotud vanades talutöödes ja maitsta tänapäeval imestusväärt leibasid, mida meie esivanemad olid sunnitud ikaldusaastatel küpsetama.

Sepa talu õuel satub aastasse 1963, kus on käimas kolhoosi lõikuspidu. Mitmeid vahvaid tegevusi on sel aastal suunatud lastele: Nätsi tuuliku juures rõõmustab pisiperet Polli loomaaed ja toimuvad Eesti Pagarite Seltsi ning Eesti Korstnapühkijate Ühingu eestvedamisel teatevõistlused. Kuie kooliõuel saab aga näha ja kaasa lüüa taaskasutust ja keskkonnasõbralikkust tutvustavas näitemängus «Mida Juku jäätmetest ei õpi, seda Juhan ei tea!».

Suurelt sügislaadalt leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut, leivalaadalt hea valiku kodumaiseid leibasid ja küpsetisi. Kiigeplatsil toimuv Pirukafest on aga tõeline kogukonnaüritus, kus Haabersti kodukokad pakuvad oma põnevaid hõrgutisi.

Taaskord kogunevad parimad mahetootjad üle Eesti Sassi-Jaani talu Maheõule, et tutvustada nii uusi huvitavaid, kui ka varasemalt tunnustatud mahetoite. Traditsiooniliselt toimub ka laadaliste lemmikmahetoote valimine. Kolu kõrtsi ees avalikustatakse kell 15.00 konkursside «Parim mahetootja 2017» ja «Parim mahetoode 2017» võitjad.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 17. septembril kell 10-16.

Loe täpsemalt siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles