Mõisapargid ootavad muinsuskaitsepäevade raames külla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihula mõis
Vihula mõis Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja/Scanpix

Eesti mõisapargid ootavad huvilisi külla 7.-10. septembril, kui toimuvad Euroopa muinsuskaitsepäevad.

Sellel aastal on muinsuskaitsepäevade tähelepanu keskmes see osa pärandist, mis on oluliselt mõjutanud eetimaalaste igapäevase keskkonna kujunemist - need on mõisapargid ja militaar- ning arheoloogiapärand.

Otsitakse ühist mõtteruumi

Euroopa muinsuskaitsepäevade avasündmuseks on 7. septembril toimuv seminar «Quo vadis, maastikupärand?», mis toob kokku kultuuri- ja looduspärandi spetsialiste ühise mõtteruumi leidmiseks. Seminari eesmärk on tekitada ühine arutelu maastikuliste väärtuste esiletoomiseks ja säilitamiseks. Teema muudavad päevakajaliseks praegu käsil olevad ettevalmistused Eesti ühinemiseks Euroopa maastikukonventsiooniga. Konventsioon käsitleb kogu ümbritsevat keskkonda maastikuna, mille puhul tuleb lisaks loodusele arvestada ka inimtegevuse olulist rolli selle kujunemisel. Seminar toimub muinsuskaitseameti, Tallinna Ülikooli maastiku ja kultuuri keskuse ja Eesti Vabaõhumuuseumi koostöös.

Eesti maastik räägib Eesti arengust

Selleks nädalavahetuseks külastuskohtadena välja valitud mõisapargid ning militaar- ja arheoloogiapärand toovad hästi esile inimese ja looduse koosmõju maastiku kujunemisel. Vanad mõisapargid räägivad eri aegadel moes olnud ettekujutusest maastiku ilust ja selle välja toomiseks kasutatud kujundusvõtetest, mis nüüd on levinud igapäevapraktikatesse. Linnused, kindlused, bastionid ja 20. sajandi suurte sõdade kaitseliinid on Eesti ajaloo kõnekad maastikulised rajatised ja räägivad sõjapidamisviiside arengust. Arheoloogiapärand laiemalt kannab aga endas maastiku kujunemise mitmekihilisust.

Muinsuskaitsepäevade sündmused toimuvad üle terve Eesti pea kõigis maakondades ja on huvilistele tasuta. Kavas on ekskursioone, avatud uste päevi, seminare ja palju muud põnevat. Nii näiteks on Hiiumaal huvilistel võimalus osaleda militaarmaastike matkal, mitmes maakonnas ootavad külastajaid äsja värskenduskuuri läbi teinud (või peatsete taastamisplaanidega) mõisapargid. Arheoloogiapärandiga on võimalus tutvuda Võrumaal, kus arheoloog Tanel Moora tutvustab Võru linna varast ajalugu ehk linna külje all asuvaid Tamula kiviaegseid asulakohti ja sealseid leide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles