Pärnumaa ilmatark: sügis ja seenesaak hilinevad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärnumaa ilmatarga Ilmar Tiismaa ennustuste järgi ei jõua sügis kätte niipea ning see tähendab ka seenesaagi hilinemist, kirjutab Pärnu Postimees.

«Selliseid ilusaid paarikümnekraadiseid suveilmu tuleb meil veel,» rääkis Tiismaa. «Seenesaaki peab veel ootama. Nii nagu kevad ja suvigi jäid tulemisega hiljaks, nõndasamuti hilineb sügis ja sügis tuleb pikk,» kinnitas Tiismaa.

Ilmatark soovitab seenehuvilistel olla kannatlik. «Naabrimees on mul nüüd käinud nädal aega metsas ja ütles, et kukeseened on ka juba kuivanud. Aga kui nüüd sügis lõpuks väikese vihmaga kätte jõuab, tulevad hilinemisega ka seened,» lubas ta.

Ilmaennustaja sõnutsi annavad linnudki sügise hilinemisest märku. «Linnud ei ole veel lõunamaale sättinud, muidu lähevad pääsukesed augusti lõpus ikka juba ära,» seletas ta. «Pääsukestel tulid ju teised pojadki, sellest saab järeldada, et sügis tuleb pikk.»

Tänavune kartulisaak peaks Tiismaa arvates olema hea. «Võtangi täna kartuleid ja jube ilusad kolakad on sel aastal. Muld on sõmer, tahe ja mugulad täiesti puhtad, ei ole porised ega midagi,» rääkis ilmatark.

Kui põllumehed kiidavad sel aastal terviljasaaki, siis metsamarjadega on seis vilets. «Mustikaid tänavu eriti ei ole. Ja koduaia vaarikapõõsastest ei leia ma üldse marju, see-eest õunu on küllaga,» kinnitas Tiismaa.

Ilmatark ennustab sügisel ööpäeva keskmiseks temperatuuriks 12 kraadi. «Öökülma veel ei tule, aga ilusaid ilmu küll,» rääkis ilmatark. «Sügis tuleb selline, nagu meie ilmad nüüd eelmistel nädalatel olnud on: paar päeva päikesepaistet ja siis sekka vihmapäevi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles