Hoidistaja nipikogu: aiasaadused kiirelt ja efektiivselt purki

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Scanpix

Kuidas kõige kiiremini ja efektiivsemalt külmadeks aegadeks hoidiseid valmistada? Aiasaaduste purkipanemine on eestlasele loomuomane. Paraku tikub vanavanematelt saadud tarkusest igal aastal midagi ununema ning seetõttu tuletab Haabersti K-rauta aiaosakonna juhataja Viive Tambek meelde nippe, mis teevad hoidistamise lihtsamaks.

Ettevalmistustöö

Olenemata sellest, mida purki paned, hoolitse, et purgid ja kaaned on steriilselt puhtad. Lihtsaim võimalus on pesta tarvikud kuumal temperatuuril nõudepesumasinas. Kui seda võimalust pole, siis kuumuta pestud ja kuivatatud purke ahju metallrestil kuni 150 kraadi juures. Ära pane seejuures külma purki kuuma ahju, vaid lase sellel soojeneda koos ahjuga.

Marjad ja puuviljad

Korja marju päeva esimeses pooles, siis ei purune marjakestad käte vahel nii kergesti. Korja hoidistesse ainult küpseid marju, jäta välja toored ja üleküpsenud viljad, mis soodustavad riknemist.

Marjade puhastamise järjekord on tähtis. Esmalt pese marjad, seejärel kuivata ning alles siis eemalda varreotsad ning lehed.

Kõva koorega marjadele (nt tikritele) ja puuviljadele (nt ploomile) võid torgata enne keetmist tikuga augud sisse. Nii on vilju kergem keeta, sest mahl eraldub kergemini ja siirupit tekib rohkem.

Keeda moosi tasasel tulel ja õrnalt segades. Liiga hoogne segamine tekitab vahtu.

Köögiviljad ja seened

Sorteeri köögiviljad korralikult, ära kasuta plekilisi vilju.

Pese köögiviljad külma veega. Mõned köögiviljad vajavad ka leotamist, näiteks kurgid saavad krõmpsuvamad kui hoida neid paar tund külmas vees. Lisaks kurgile võiks leotada ka riisikaid (eriti kibedamaitselisi männiriisikaid).

Pane köögiviljad purki võimalikult tihedalt, nii säilivad need paremini.

Lisa intensiivseid maitseaineid (nt pipar ja loorber) marinaadile marlisse mähitult, et saaksid need hiljem välja võtta. Ära jäta neid purki, sest tugevad maitsed röövivad köögiviljalt õige meki.

Ära kasuta hoidistes õli. Kuumutamine ei suuda õlis leiduvaid mikroorganisme hävitada ja need võivad hakata «elama».

Hapukurgid säilivad rohelisena kui need enne purki ladumist keeva veega üle valada.

Kui marineerid tomateid, siis torka eelnevalt viljale hambatikuga augud sisse, nii ei lähe tomatid kuuma vedelikku pannes kohe lõhki.

Kui soovid tomatitelt nahku eemaldada, siis lõika naha sisse augud ning kalla viljad üle keeva veega. Oota paar minutit ja eemalda kergelt nahad. 

Kui hoidis on purgis, veendu enne sulgemist, et sisse ei jääks õhumulle. Mullide eemaldamiseks kasuta plastikust spaatlit, millega saad tuua mullid hoidisest pinnale.

Kui järgid vanu retsepte, siis arvesta, et 1-protsendilise marinaadi saamiseks tuleb võtta 1 osa 30-protsendilist äädikat ning 29 osa vett.

Säilitamine

Kui hoidis on purgis ja jahtunud, siis veendu, et kaas on korralikult kinni. Tõsta purk silmade kõrgusele ja vaata, kas kaas on sissepoole kumer. Väljapoole kumer kaas ei ole korralikult sulgunud. Samuti ei tohi kaane vahelt tulla sisisevat häält, see on selge viide, et hoidis pole suletud ja hakkab käärima. Kaane võib küll uuega asendada, kuid sel juhul tuleks säilitada hoidist külmas ja tarbida ära lähinädalatel, talveks keldrisse viia seda ei tohiks.

Kui säilitad hoidiseid keldris, siis arvesta, et ruum peab olema jahe, pime ja kuiv. Hoidistamiseks sobivaim temperatuur on 10-20 kraadi. Kindlasti ei tohi temperatuur minna talvel miinusesse. Kui keldris on külmakraadide oht, pane hoidised põrandapinnast kõrgemale alusele (nt riiulitele) ning kata purgid vana teki või kasukaga. Köetavas keldris võiks paigutada hoidised küttekehast võimalikult kaugele. Rõdul ei tasuks kõikuva temperatuuri tõttu hoidiseid säilitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles