Lüpsimasina tarkvara tunneb haige lehma ära

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Scanpix

Ravimijäägiga piima jõudmine tööstustele müüdava toorpiima hulka on tänapäeval praktiliselt välistatud. Haigeid ja ravimikuuri läbimise tõttu keeluajal olevaid lehmi hoitakse rangelt teistest lehmadest eraldatuna ning tervete loomadega koos neid ei lüpsta.

Lüpsimasin keeldub haige lehma juures käivitumast

«Väätsa farmis on haiged lehmad mitmekordselt märgistatud. Esiteks on neil spetsiaalne jalavõru, teiseks on nende udarad värvitud punaseks, et keegi ka kogemata ei paneks haigele lehmale masinat külge. Kolmandaks on lüpsikeeld kantud arvutisse, mis tähendab, et kui lüpsimasin lehmale siiski külge panna, siis tunneb tarkvara haige lehma ära ja lüpsimasin ei käivitu,» rääkis Väätsa Agro juhatuse liige Margus Muld.

«Arvuti salvestab iga lehma piimakoguse igal lüpsil ja kui lehm annab vähem piima kui tavaliselt, siis saab haiguse kahtlusega looma eraldada automaatsete väravate kaudu eraldi aedikusse ning lehmaga tegeleb edasi veterinaar,» lisas Muld.

Kuna lehmad vajavad siiski lüpsi, siis lüpstakse ravimeid saavaid ja keeluajal olevaid loomi pärast seda, kui müügiks minev piim on juba mahutites. «Nii seadmed kui ka kõik mahutid pestakse iga lüpsmise järel automaatselt, mis tagab, et haigete lehmade piim ei puutu mingil moel müügile mineva piimaga kokku,» kinnitas ta.

Mulla sõnul võivad piima kvaliteedi tagamiseks kasutatavad seadmed ja regulatsioonid olla farmides erinevad, kuid võimalus, et antibiootikumide või muude ravimipreparaatide jäägid võiksid jõuda poepiima, on igal juhul praktiliselt olematu.

«Piima testitakse farmis, piimaautosse tankimisel ja tööstusesse jõudes nii mitmel korral, et jäägid lihtsalt ei saa jääda märkamatuks,» sõnas Muld.

Hälbiv käitumine paistab kohe silma

Lüpsirobotitega piimafarmi juhtimine nõuab tavapärasest lüpsmisest erinevat lähenemist. Robotlüpsitehnika pakkuja Linery OÜ kohaselt kogub lüpsirobot lehmade kohta teavet, mis tavafarmis saamata jääks. «Robotite kasutuselevõtmine farmis muudab ka talupidaja igapäevast ajakava. Talunik ei pea enam lehmi kaks kuni kolm korda päevas lüpsma. Sellega kaasneb muudatus piimafarmi igapäevarutiinis. Piimarobot annab farmeritele võimaluse lehmi nende oma keskkonnas jälgida. Jälgimine on lihtne ning lehmade igasugune tavalisest hälbiv käitumine paistab kiiresti silma,» vahendab Linery.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles