Jahikoertepäeval osaleb ka motoriseeritud karu

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahikoer
Jahikoer Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tuleval laupäeval toimub Palmse mõisas juba kolmandat korda suur jahikoerapäev.

Tänapäeva koerte eellaste (hallhuntide ja ürgkoerte) kodustamise põhjus oli eelkõige jahiabilise vajadus. Inimeste püüdlus omada paremaid jahikoeri on kestnud aastatuhandeid. «Sellest püüdlusest kasvas välja ka tõuaretus. Suur enamus tänapäeva koeratõugudest on aretatud algselt jahikoerteks,» sõnas Eesti Jahikoerte Tõuühingu juhatuse esimees Tõnu Väli.

«Koer on tõestatult olnud esimene loom, kelle inimene kunagi on kodustanud. Arheoloogiliste leidude põhjal toimus see Euroopas vähemalt 15 000 aastat tagasi,» lisas Väli.

Jahikoertepäeva raames on palju tegevusi tervele perele – lastele, koertele, jahimeestele. Laiale avalikkusele on suunatud jahikoerapäeva meelelahutusprogramm, mille jooksul näidatakse kostümeeritud ajaloolisi jahistseene koerte ja hobustega, vibujahti, faasani- ning pardijahti, ajaloolisi koeratõuge ja nende funktsioone.

«Mõisates on alati olnud jahikoerad, jäägrid ja mõisnikud, kes armastasid pidada jahti. Meil on hea meel, et saame Palmse mõisas vastu võtta vahvaid jahikoeri, kes pakuvad meie külalistele elamusi. Jahikoera tegevuses tavaliselt näevad vaid jahimehed, nüüd saavad seda näha külastajad,» lausus Ants Leemets SA Virumaa Muuseumid juhataja.

Palmses toimuval Jahikoerapäeval toimuvad tegevused:

  • Millised näevad välja tänapäevased jahikoerad? Toimub jahikoerte sertifikaadiõigusega erinäitus
  • Soomest on kohale toodud motoriseeritud karu, mille peal saab oma koeri proovida
  • Kunstlik verejälje demo, kus on võimalik oma koeri katsetada
  • Tehisurg koertele
  • Demo linnukoertele
  • Ajaloolised jahitseenid, erinevad koeratõud, hobused, vibulaskmine ja palju muud põnevat
  • Palmse mõisas on avatud näitused, kohvikud, atraktsioonid
  • Esineb Jahipasunate ansambel

Jahikoertepäeva korraldavad ühiselt Palmse mõis, SA Virumaa Muuseumid, Eesti Jahikoerte Tõuühing, Eesti Jahimeeste Selts ja Eesti Ratsaspordi Liit. Üritusega alustatakse 26. augustil kell 9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles