Kingituseks 1,2-meetrise läbimõõduga kell

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud vaibatootja OÜ Narma kinkis kodulinnale Lihulale 806. aastapäevaks seinakella, mis pannakse mõisahäärberi esiküljele. Kingituse andis üle OÜ Narma juhataja Janek Vipre.
Tuntud vaibatootja OÜ Narma kinkis kodulinnale Lihulale 806. aastapäevaks seinakella, mis pannakse mõisahäärberi esiküljele. Kingituse andis üle OÜ Narma juhataja Janek Vipre. Foto: Mailiis Ollino

Lihula tähistas kultuurigalaga «Kingitud aeg» linna 806. aastapäeva, mille puhul rahvusvahelise mainega ettevõte OÜ Narma kinkis kodulinnale ja Eesti rahvale ajanäitaja, kella, mis pannakse taas üles mõisa häärberi peasissekäigu kohale. Seinakell on valmistatud Inglismaal ja selle sihverplaadi läbimõõt on 1220 millimeetrit.

«Kingitusi teha on meeldiv, kui saaja kingitavat ka tegelikult vajab ning on selle üle ootusärevalt õnnelik,» mainis OÜ Narma juhataja Janek Vipre. «Narma vaibavabrik sai 25aastaseks ja mul oli selge soov teha sel puhul kogukonnale kingitus ning maailmavaatest tulenevalt eelistasime lahendust, mis oleks märgilise tähenduse ja püsiva väärtusega.»

Parima lahenduse leidmiseks pidas kinkija nõu Lihula vallavalitsusega,  MTÜga Keskaegne Lihula ja muinsuskaitseametiga. Ettevõtmise edendajad ei jõudnud jälile, millal pandi kell üles 1840. aastal valminud härrastemaja külge ja mis põhjusel sealt maha võeti.

Janek Vipre jutu järgi tellisid nad kingituse Inglismaalt, sest maailmas ei ole just palju neid tootjaid, kes valmistavad suuremõõtmelisi ja välistingimustesse sobivaid kellasid eritellimusena. Kella töö- ja juhtimisfunktsioonid on elektroonsed ning juhtimiskeskuse GPS-ühendus taastab õige aja näiteks voolukatkestuse järel. Standardkomplektile lisas kinkija muusikaploki, mis võimaldab tähistada täistundi helisemisega ja reguleerida hääletugevust.

Lihula vallavanem Varje Ojala-Toos võttis kingituse kohalike tugeva aplausi saatel vastu.

Järgmist aastapäeva peab Lihula juba Lääneranna vallasisese linnana Pärnu maakonna koosseisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles