Vilja hiline valmimine takistab talivilja külvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud/Scanpix

Vilja hiline valmimine takistab talivilja külvi ning sunnib veel valmimata vilja koristama.

«Varased odrad pole veel koristusküpsed, kuid mehed võtavad neid poolvägisi üles, et saada talirapsile maad kätte. Tallinna ümbruses on ühe kuuga tulnud kahe kuu sademenorm maha, aga see aitab iseenesest kasvule kaasa. Sellisel juhul on aga tera niiskusesisaldus kõrge, kuivatuskulud suured ja tööjõudlus väike,» ütles Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas BNS-ile.

Ameerikase sõnul tuleb siiski oodatud neli tonni vilja hektarilt, mis ületab üle-eelmise aasta rekordsaagi, kuid möönab, et probleem on jätkuvalt vilja põllult kätte saamises. «Päev läheb ju lühemaks ja ööd ei ole sugugi soojad, alla kümne kraadi. Ja koristusaeg jääb seega samuti iga päevaga lühemaks. Mida pikemaks valmimine venib, seda hiljemaks asi jääb ja väga hilised viljad nagu suvinisu või oad võivad lausa oktoobrikuusse sedasi jääda, mis on väga vilets koristusaeg,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles