Marjakasvatajad kutsuvad ise omale marju korjama

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netikommentaaridest ja Facebookist on näha, et huvilisi, kes tahavad ise endale soodsamalt marju korjata, on iga aastaga rohkem.
Netikommentaaridest ja Facebookist on näha, et huvilisi, kes tahavad ise endale soodsamalt marju korjata, on iga aastaga rohkem. Foto: Urmas Luik

Marjakasvatajate kodulehti sirvides hakkab silma aina rohkem leviv tava, et aiandid kutsuvad inimesi ise endale marju korjama ja hind on korjajale soodsam kui ostes.

Facebook saadab juba mitu nädalat ette maasika- ja vaarikakasvatajate üleskutseid, et tulgu inimesed ise endale marju korjama. Kui Põhja-Eestis oli maasikate kilohind isegi marja tippajal püsivalt 4−6 euro piires, siis ise korjates on see mitu eurot odavam – töötasu ja transpordi võrra.

Facebooki aiasaaduste portaalis nägi juuli teisel poolel ja augusti esimesel nädalal kuulutusi, et mõnes Lõuna-Eesti aiandis on ise endale korjates maasikakilo hind vaid 2 eurot. Huvilisi jagus rohkesti, sest nii odavalt ei saanud Eestis sel aastal isegi Poola maasikat. Samuti on Lõuna-Eesti aianditest ostes kõik marjad natuke odavamad alates mustikatest ja lõpetades sõstardega. Üha rohkem on Eesti aiandites kasutusel frigotaimed ehk enne istutamist külmhoidlas hoitud taimed, mis hakkavad saaki andma 60 päeva pärast istutamist. Tänu sellele pikeneb maasikahooaeg ja maasikaid saab korjata isegi terve augustikuu.

Augusti algusest pakub enamik aiandeid-talusid vaarikate korjamise võimalust.

Korjamisinfo levib enamasti tuttavate kaudu, kes elavad maakohtades. Linnainimesed ja kooliõpilased leiavad pakkumisi internetist, kuhu ja millisesse tallu saaks marju korjama minna. Üles leiab info kas otsisõna järgi, aiandustalude veebilehti uurides või nendega ühendust võttes.

Tehes netiülevaadet aiandustaludest, kes pakuvad korjamisvõimalust, leidus kõiki: maasika-, vaarika-, sõstra- ja mustikakasvatajaid. Pärnumaa Karukäpa talu, kus kasvatatakse musti sõstraid, kutsus inimesi ise endale marju korjama alates juuli lõpust, kuna sõstrahooaeg on nagu kõik muugi tänavu hilisem. Tartu lähedal on mitu aiandit ja talu, kes ootavad inimesi nüüd vaarikaid korjama.

Huvi kasvab

Netikommentaaridest ja Facebookist on näha, et huvilisi, kes tahavad ise endale soodsamalt marju korjata, on iga aastaga rohkem.

Tartumaal asuva Marjamaa talu peremees Tõnu Oks tunnistab, et isekorjamise nõudlus on kasvanud küll, kuid sel aastal on nad seda vähem võimaldanud: vaid maasika järelkorjamine ja punane sõstar.

«Sel hooajal oleme varustanud ennast rohkema tööjõuga, kui valminud marjadeks vaja on,» selgitab Tõnu Oks põhjust. Sõstrapõldudele ootavad nad aga augustis endale korjata soovijaid küll, selleks tuleb taluga ühendust võtta. Samas rõhutab Tõnu Oks kõige positiivsemat aspekti − ise endale korjates on hind soodsam küll. Lisaks on marjakorjamine meeldiv kogemus neile, kellel endal aeda pole või kes soovivad maal värskes õhus natuke tööd teha. Inimene teab ka, et saab oma käega korjatud tõeliselt puhtad ja vintsutamata marjad.

Oks ütleb, et kui oleks tööjõupuudus, siis oleks istandusele muidugi kasulik, kui tullakse ise korjama. Miinus aiandi jaoks on see, et endale korjajad ei korja süsteemselt ehk jätavad osa ja enamasti just väiksemaid marju põllule.

Inimesed on isekorjamist üha rohkem avastamas

Maiko Markus, Marjavabrik OÜ:

Jah, pakume peamiselt vaarikate isekorjamist kahes istanduses Viljandimaal.

Inimesed on marjade isekorjamise võimalust aina rohkem avastamas ja tundub, et isekorjamise populaarsus on peaasjalikult seotud sellega, et marjakasvatajatel on üha raskem leida sobivat tööjõudu. Seega on valida, kas vähendada kasvatamist, või siis leida neid, kes on valmis soodsama hinna nimel ise korjama tulema. Teine pluss on kindlasti lühem realiseerimisaeg (nn tarneahel) ja väiksem transpordikulu.

Meil käib isekorjamine korraga kahel põllul Tarvastu vallas Viljandimaal. Ühel kasvatame mahevaarikaid ja teisel on vaarikaistikuid enne õitsemist ka pritsitud.

Kus saab endale marju korjata?

Internetist leitud info põhjal pakkusid augusti esimestel nädalatel maasikate, vaarikate või sõstarde või mitme marja omale korjamise võimalust need talud:

  • Harjumaal Raja talu
  • Tartumaal Marjamaa talu, Sillaotsa talu ehk vaarikad.ee, Aia Puukool, Marjasoo talu jt
  • Viljandimaal Tarvastu vallas Marjavabrik OÜ
  • Pärnumaal sõstraid kasvatav Karukäpa talu
  • Jõgevamaal Tori talu jt
  • Ida-Virumaal Sotkara talu
  • Põlvamaal Tasuja talu jt.

Soovitus

Omale korjamist ei paku ainult Lõuna-Eesti aiandid ja talud. Guugeldage või otsige Facebooki aianduslehtedelt, kes pakuvad vaarikate, mustikate või sõstarde korjamise võimalust Põhja- või Kesk-Eestis ja võtke ühendust. Paljud sellised talud kuulutavad marjade korjamis- või müügivõimalustest just Facebookis.

Augusti algul hakkas levima vaarikate endale korjamise info Eesti taludes-aiandites, enim pakkujaid on Lõuna-Eestist.

NB! Võta kindlasti taluga enne ühendust ja uuri, kas, mida ja millal korjata saab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles