Viljasaagi valmimise hilinemine ohustab talirapsi külvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmiv oder
Valmiv oder Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Alanud viljakoristusel ohustab jahedast suvest tingitud hilisem saagi valmimine talirapsi külvi.

«Eelmisel nädalal olid esimesed kombainid juba põllul. Peamiselt mahetootjad, kes taimi ei väeta või kasutavad minimaalselt orgaanilist väetist. Siis lõpetab ka taim kasvu varem, sest pole millestki suuremat saaki moodustada,» ütles Baltic Agro arendusdirektor Margus Ameerikas BNS-ile.

«Varasemad koristused on saadud teha talirüpsi ja taliodra põldudel. Enamus nendest on aga veel alles kasvu lõpetamas ja suurem osa saab alustada kombainimisega vast alles järgmisel nädalal. Ka varajaste otradega läheb veel nädal kaks,» sõnas ta.

«Hetkel on jahedate ilmade tõttu vilja valmimine paari nädalases nihkes ja probleemiks on õigeaegne talirapsi külv, mis peab olema tehtud 5. ja 20. augusti vahel. Kellel oli rohumaa esimese niite järel tehtud kesad, need jõuavad teha külvid õigeaegselt. Need, kes planeerisid seda teha talinisude või varaste otrade koristuse järel, nendel läheb väga kiireks ja võib talirapsi külv hiljaks jääda,» ütles Ameerikas. Lahenduseks on tema sõnul järgmisel hooajal suvirapsi külvamine, kuid selle saagikus on hektari kohta tonni võrra madalam, kui talirapsil.

Saagid on põllul kasvanud head ning taoline niiske jahe ilm vaid soodustab veelgi kopsakama tera moodustamist. Sealjuures võib siis jääda toiduvilja kvaliteediga nisusid väheks. Need viljad, mis enne vihmasid saavad koristatud, lähevad toiduvilja klassi ja peale vihmasid läheb koristatud saak söödaviljaks.

«Kindlasti on põllul 4 tonni hekarilt ning kogusaak ületab ülemöödunud aasta rekordilise 1,5 miljoni tonnise tulemuse, kuid kogusaak sõltub aga kindlasti väga palju koristusaegsetest ilmaoludest. Nüüd juba vihmadest piisaks, oleks vaja mõned nädalad sooja ja kuiva, siis saadaks ka need korralikud kasvanud saagid põldudelt kätte,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles