Putk, pojeng ja takjas - eesti vägevad juured

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takjas Alam-Pedja looduskaitsealal
Takjas Alam-Pedja looduskaitsealal Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Juurte abil hangivad taimed toitu, toetuvad ja kinnistuvad, juured on vägevaim osa taimest. Nii ka inimesel − juurte juurest, oma lapsepõlvest, suguvõsast saame mõtetele tuge ja seal on meie teadmiste maja vundament. Iga päev võtame sealt mõtetele toitu, jõuame juurte juurde tagasi. Millised on siis Eestimaa vägevamad juured?

Kikkaputk

Kikkaputkel (Angelica archangelica) kogutakse lehti ja seemneid, sügisel juuri. Seda kutsutakse inglijuureks. Usuti, et jumal ise saatis selle taime inimestele abiks, et kaitsta kurja eest ja ravida kõikvõimalikke haigusi. Ladinakeelne nimetus tulebki sõnast angelus (ingel) ja archangelus (peaingel). Legend räägib, et ingel ilmutanud ennast ühele mungale, teatamaks, et seda taime saab kasutada kaitseks katku vastu. Taime kasvatati kloostriaedades ja mungad pidasid sellest väga lugu.

Vanasti usuti, et kui kanda kikkaputkejuurest kaelakeed, kaitseb see nõiduse ja haiguste eest. Kikkaputkejuur on mõnusa mõrkja aroomiga, lõhn meenutab natuke sellerit. Iga sentimeeter seda taime on «kulla väärtusega».

Kikkaputk on seedehäirete, migreeni, kroonilise väsimuse, gripi, bronhiidi, närvihaiguste vastu, verd puhastav ja seedeelundite kasvajaid lagundav taim. Korrastab organismi bakteriaalset tasakaalu.

Kui on nakkushaiguse oht, näri kikkaputkejuurt või -seemneid. Köha korral tee kikkaputketeed: pane 1 tl juuretükikesi 1 tassi kuuma vee sisse, keeda 5 minutit tasasel tulel ja joo.

Kui kõht valutab, tee kikkaputkejuure teed: pane 1 tl seemneid 1 tassi kuuma vee sisse, keeda 5 minutit tasasel tulel ja joo.

Pojeng

Pojeng peidab maa all suurt ja külluslikku juurerägastikku. Kui oled aastaid ühe koha peal kasvanud pojengi välja kaevanud, saad suure mehe sületäie juuri. Seda jagades saad istutada oma aia täis seda küllust ning südant rõõmustavat ja ergutavat energiat jagavat taime.

Pojengi toime on rahvasuus legendaarne. Korja kevadisi pojengiõisi, kuivata ja pane need linasest kotikesse ning hoia töölaua läheduses, Kui tegeled loomingulise või vaimse tööga, siis mudi ja nuusuta aeg-ajalt pojengikotikest.

Pojeng ravimtaimena on toniseeriv, valuvaigistav, põletikuvastane, emakalihaste toonust tõstev, töövõimet ergutav, parasiitide-, kasvajate- ja krambivastane.

Kasuta pojengijuuretõmmist sooleparasiitide hävitamiseks. Pojengi juure ja õite tinktuur sobib, kui on vaja tõsta vaimset töövõimet. Pojengi õite ja juure teed tarvita unetuse ja närvihäirete korral.

Joo pojengi lillevett seksuaalelu parandamiseks. Joo juurte, õite ja lehtede teed ainevahetuse parandamiseks.

Suur takjas

Takjas on huvitav taim, mille võib üleni ära kasutada. Juured on magusad ‒ seepärast nimetatakse neid ka karjapoisi kommideks. «Kommi» saamiseks tuleb juuretükikesi pannil või sees röstida, parem, kui on esimese aasta juur. Vartest võib teha hautist, lehed passivad haige ja valutava koha peale. Takjanupud võid kellelegi ilustuseks külge riputada, aga saad neist teha ka ilusa takjakiisu pildi, kui kasutad natuke paberit ja liimi.

Takjas ravimtaimena on allergiavastane, kergelt lahtistav, põletikuvastane, ajab vett organismist välja, soodustab juuksekasvu.

Juuri kogutakse nii: sügisel kaevatakse välja esimese aasta juur, kooritakse ja lõigatakse tükkideks, kuivatatakse ahju peal või mujal soojas kohas.

Kui sul on paistes kohti või oled saanud sinika, pane peale takjaleht ja hoia seal, kuni paistetus on taandunud.

Kui tahad, et juuksed kasvaksid ilusad ja tugevad, hoia tükeldatud takjajuurt öö otsa külma vee sees, lisa sooja vett ja loputa selle tõmmisega pead.

Joo takjajuureteed, et organismi tugevdada: pane 1 tl kuivatatud juuri tassi keeva vee sisse ja lase seista paar tundi. Joo tühja kõhu peale.

Tee takjavarrehautist: korja noored takjavarred, lõika 2 cm juppideks ja pane vähese veega hauduma. Kui varred on pehmed, lisa võid ja hauta veel veidi. Söö hapukoore ja hapukurgiga.

Harilik varemerohi

Varemerohu energia on taastav ja parandav. Varemerohi ravimtaimena on kudesid taastav, põletikuvastane, haavu puhastav, hea luude kokkukasvataja. Korja juurt kevadel või hilissügisel. Puhasta mullast, lõika 2 cm juppideks ja kuivata õhukese kihina soojas kohas.

Kui oled ennast ära löönud, pane varemerohu värske leht äralöödud koha peale või määri sinna varemerohusalvi. Kui oled jala välja väänanud, põrutanud ja see on paistes, seo värske varemerohuleht rätikuga haige koha peale või määri sinna varemerohusalvi.

Kui ninast verd jookseb, pane varemerohu lehetükike ninna.

Määri valutavaid liigeseid varemerohusalviga. Kui oled saanud sinika, pane peale värsket varemerohulehte või varemerohusalvi. Kui mõni haav ei taha hästi paraneda, määri seda varemerohusalviga.

Varemerohi ei talu kõrget temperatuuri. Sellest saad salvi teha nii: sulata 100 g sea kõhuõõne rasva (ploomirasva), purusta selle sisse umbes 10 cm pikkune varemerohujuur, hoia soojas kohas 4‒5 tundi ja kurna juurepuru välja. Pane salv külmkappi hoiule ja kasuta vajadusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles