Löö kaasa loodusvaatluste andmebaasi loomisel

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupääsukese pesa. Foto on illustreeriv.
Suitsupääsukese pesa. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Laps tahab koolivaheaega nutiseadmes veeta, vanem teda õue saata, kompromissiks võib siin olla loodusvaatluste andmebaasi täiendamisel osalemine – saab loomi-taimi uurida, nutikat näppida ja looduskaitsesse oma panuse anda.

Tänavune loodusvaatluste kampaania algas küll juba mõne aja eest, kuid kuna suvi on tavapärasest hilisema kuluga, ei ole veel sugugi hilja kaasa lüüa ja suviseid liike vaatlema asuda.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhtivspetsialist Reigo Roasto ütleb, et praegu ootavad nad eriti rukkilille, sini-paelöölase, valgetähn- ja kollatähn-pajuliblika ning kukeseente vaatlusi.

Osalemiseks tuleb tehtud liigivaatlus sisestada loodusvaatluste andmebaasi (lva.eelis.ee), lisaks veebilehele saab vaatlusi sisestada spetsiaalse nutirakendusega.

Vabariigi läheneva suure juubeli tõttu valiti kampaanias osalema Eestile sümboolsed liigid suitsupääsuke ja rukkilill, samuti 2017. aasta imetaja, liblikas, orhidee ja seen ning liigid, mis on eelmistega mingi tunnuse poolest sarnased.

Roasto ütleb, et kohe-kohe saab sisestatud 7500 vaatlust. «Kõige enam sisestatakse kergesti nähtavaid ja kergesti äratuntavaid liike, nagu valge-toonekurg, metskits, rebane, sookurg ja orav,» räägib ta.

Loodusvaatluste andmebaasi kasutajad on väga erineva taustaga. «Kuna me ei palu kasutajatel enda vanust ega tegevusala teada anda, siis statistikat meil ei ole, kuid isiklike kontaktide põhjal võin öelda, et enamik kasutajaid on pigem nooremapoolsed, kuid mitte väga noored ja nad kõik on loodusest väga huvitatud. Samas ei ole kasutajad ainult need, kes oma igapäevatöös looduse kaitsmise või uurimisega tegelevad,» iseloomustab Roasto.

Loodusvaatluste andmebaasi üks eesmärk on aidata kaasa liikide paremale tundmisele. «Alustades nende liikide vaatlemisega, keda juba tunned, hakkad mõne aja pärast märkama liike, keda veel ei tunne, kuid siis on tekkinud huvi, et kes see või teine selline ikkagi on ja kuidas tal meie looduses läheb. Nii õpidki uusi liike tundma,» selgitab Roasto.

Teiseks on loodusvaatluste andmebaasi sisestatud vaatlused allikaks Eesti liikide leviku kaardistamisel. Need on lisainfo looduskaitsjatele. Kaitsealuste liikide vaatluskohad võivad jõuda riiklikusse keskkonnaregistrisse. Loodusvaatluste andmebaas on ka üks teavituskanal, mille kaudu saab iga Eesti inimene anda teada Euroopa Liidu võõrliikide määruse nimekirja kantud võõrliikide kohtamisest meie looduses. Lisaks osaleb loodusvaatluste andmebaas Berni ülikooli tehtavas admiralliblikate rände uuringus.

Loodusvaatluste kampaania korraldajad on keskkonnaagentuur ja keskkonnaministeerium.

PANE TÄHELE

Tänavused vaatluskampaania liigid:

Imetajad: metskits

Linnud: suitsupääsuke 

Taimed: rukkilill, harilik muguljuur, käopäkk, harilik lõokannus, vahelmine lõokannus, harilik kuldvits ja kanada kuldvits

Liblikad: sini-paelöölane, koerliblikas, valgetähn-pajuliblikas ja kollatähn-pajuliblikas

Seened: harilik kukeseen, kahvatu kukeseen, lilla kukeseen, lehter-kukeseen, kollakas kukeseen

Samblikud: saare-rihmsamblik, männi-rebasesamblik, harilik rabasamblik ja harilik varjusamblik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles