Harjumaa taludes algab taas ajalooline Lilleralli

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Lilleralli on kogu pere üritus, kus pere nooremadki liikmed saavad aiandushuvi tekitada ja arendada.
Suur Lilleralli on kogu pere üritus, kus pere nooremadki liikmed saavad aiandushuvi tekitada ja arendada. Foto: Erakogu

Karla küla neli aiandustalu panevad seljad kokku ja korraldavad sel suvel taas Lilleralli, kus huvilised saavad tutvuda talude ja nende lillekollektsioonidega, kuulata asjatundjate konsultatsioone ja osta lilli.

Harjumaal Kose vallas, mitte kaugel Tallinna-Tartu maanteest asub Karla küla, kus tegutseb neli aiandustalu: Roogoja, Roosoja, Sadevälja ja Pearnahansu talu ehk Tõnise Puukool. Nad kõik ootavad 5. augustil huvilisi endale külla, et panna käima Lilleralli 2017.

Juba nõukogude ajal oli Karla küla tuntud aianduspiirkonnana – külas asus kolhoosi aiand, mis oli sel ajal suur tööandja. Aiand korraldas igal suvel lillepäevi, kus sai nautida lilleilu, võtta osa koolitustest, aianduslikest võistlusmängudest, aga peeti ka kõnesid ja omandati uusi oskusi.

Üle poole sajandi lillepäevi

Roosoja talu konsultant Christi Unt (www.roos.ee) ütleb Maa Elule, et Lilleralli traditsioon saigi alguse juba 1958. aastal, mil hakati korraldama iga-aastaseid Lilledepäevi Karla külas Roogoja talus, mis juba tol ajal oli tuntud kui huvitavaid taimi ja uudseid lahendusi otsiv aiandustalu. «Kui mõned aastad hiljem hakati talu maadele peremees Uno Kivistiku eestvedamisel ehitama Johannes Lauristini nimelise kolhoosi aiandit, siis muutus Lilledepäev juba aiandi ja Roogoja talu ühisürituseks, kuhu tulid aiandushuvilised lähedalt ja kaugelt,» jutustab Unt.

Pärast kolhoosi lagunemist jätkati Lilledepäeva traditsiooni jällegi Roogoja talus, kuhu oli selleks ajaks rajatud liigi- ja sordirohke elulõngaaed ja viinapuukollektsioon.

«Alates aastast 2013 ühinesid Lilledepäevaga teised Karla küla aiandustalud: Roosoja talu, Sadevälja talu ja Tõnise Puukool. Nüüdsest on Lilleralli juba kogu küla tutvustav projekt. Igal aastal on üritus natuke omamoodi, aga üldreegel on see, et päeva jooksul toimuvad koolitused, mängud ja õpitoad on seotud aianduse, taimede või lilledega,» selgitab Christi Unt. Tehtud on lilleseadeid, joonistatud ja pildistatud lilli, rajatud kiviktaimlat, püsilillepeenraid, oja, istutatud taimi, peetud aiandusvõistlusi jne.

Rodoaed, söödavad lilled, põõsaste lõikamine

«Sel aastal lõikame vanu õunapuid, rajame mustika- ja rodoaeda, kokkame söödavate lilledega, lõikame ilupõõsaid ja teeme palju-palju muud. Igal aastal on ekskursioonid iluaedades ja võimalik osta samu istikuid, mida näete kohapeal kasvamas,» lisab Christi Unt.

Kel huvi saada teadmisi aianduse, eelkõige just lillekasvatuse kohta, saab konsulteerida oma ala ekspertidega. Samuti korraldavad talud ekskursioone. «Tegemist on ikka kogu pere üritusega, kus pere nooremadki liikmed saavad aiandushuvi tekitada ja arendada.»

Eestlase iluaiandushuvi kasvab

Christi Unt tõdeb, et huvi iluaianduse vastu on Eestis aasta-aastalt suurenenud. «See on otseselt seotud elanikkonna ostuvõimega. Eks kõigepealt peab kõhu täis saama ja seejärel on rohkem aega ja võimalust ilu peale mõelda. Viimastel aastatel on üha enam ostma hakatud huvitavamaid ja kallimaid istikuid − okaspuid, püsililli jt,» loetleb ta. Tema sõnul on suurenenud inimeste teadlikkus taimedest ja aiakujundusest. «Eks sellele on kaasa aidanud meie ametikoolid, paljud on omandanud aianduse lisahariduse või osalenud puukoolide ja aianduskeskuste teabepäevadel ja koolitustel. Ka meie koos teiste Karla aiandustaludega oleme püüdnud aiasõpradele Lilleralli kaudu uusi teadmisi anda.»

Tullakse Saaremaalt ja Lõuna-Eestist

Kuna Lilleralli on sõbralik aianduskogemuste vahetamise üritus, oodatakse kõiki vähema või rohkema ettevalmistusega aiahuvilisi. «Pädevad koolitajad ning liigi- ja sordirohked iluaiad on meelitanud aiasõpru kohale isegi Saaremaalt ja Lõuna-Eestist. Samas on oodatud kõik need, kelle meelest on tore looduskauneid kohti ja lilleõisi nautida ning kodukohvikuis väike koogiamps võtta. Meid on lihtne leida, Karla küla asub Tallinnast 40 km Tartu suunas.» Väljas on sildid ja viidad, nii et 5. augustil peaksid kõik lillesõbrad lilleralli üles leidma.

Karla küla neli aiandustalu

Roogoja Aiandustalu tõmbenumber on suur elulõngakollektsioon, mis augusti alguses on uhkeimas õieehtes. Igal aastal külastavad elulõngaaeda Eesti ja välisturistid, väga tuntud on aiandustalu just viimaste seas. Peamiselt tullakse Soomest, Rootsist, Norrast, Venemaalt, Lätist, aga ka USAst, Kanadast, Austraaliast, Jaapanist. Talus eksponeeritakse 23 elulõnga looduslikku liiki ja üle 270 sordi ja hübriidi.

Sadevälja Aiandustalu on ära teinud suure töö esivanemate talukoha taastamisel, vaatamisväärsus on nii taluhäärber kui ka aed. Lilleralli ajal saab konsulteerida aedniku ja maastikukujundaja haridusega Jana Proosi ja tema abikaasa Margusega, kuidas rajada nii imelist aeda.

Pearnahansu Aiandustalus ehk Tõnise Puukoolis tegeleti aiandusega juba sõjaeelse Eesti Vabariigi ajal. Talu hing on Tõnis Tenso, kes on kirglik taimehuviline. Talus tutvustatakse põhjalikult enelaid, maranaid, kuslapuid, kontpuid, hortensiaid, põnevat ubapõõsast jpt.

Roosoja Aiandustalu on noor roosiaed, kus kollektsioneeritakse eelkõige tugevamaid ja meie oludesse sobivamaid roosisorte. Siin kenasti arenevad sordid on igati sobilikud mujalgi Eestis kasvatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles