Galerii: Kaasaegne silotegu Jõgevamaal

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Baltic Agro Machinery OÜ

Eile esitleti Jõgevamaal Sadala Agro põllul kaasaegset silotegu uudse John Deere 8600i hekseldi ja nutika HarvestLab süsteemiga, mis mõõdab saagi koostist reaalajas ideaalse söödakvaliteedi tagamiseks.

Hekseldi väljalaadimistorule paigaldatud HarvestLab mõõdab nii kuivainet kui ka saagi koostist reaalajas ja tagab kõrge kvaliteediga silo. Nutikas süsteem on välja töötatud Saksa firma Carl Zeiss poolt. Süsteem mõõdab söödas sisalduvat kuivainet või niiskust ning reguleerib siis automaatselt hekslipikkust, et kuivaine siloaugus oleks ühtlane.

Kvaliteetne silo tagab kõrge tootlikkuse

Baltic Agro silotarvikute ja lisandite tootejuhi Tiina Meikari sõnul on tänapäeval kõrge piimatootmise aluseks kvaliteetne rohu- ja maisisilo. «Kõrge kvaliteediga silo on suurepärane ja soodne põhisööt. Selline silo saadakse vaid siis, kui järgitakse silo valmistamise käigus kõiki tehnoloogilisi reegleid ja soovitusi nagu õigeaegne niitmine, närvutamine, vaalutamine, tallamine ja õige silokindlustuslisand. Lisandid aitavad kaasa rohu fermentatsiooni kvaliteedile, tagades seeläbi parema toitainete säilimise,» rääkis Meikar.

Põllumehed olid masinaga rahul

Oma kogemust uue liikurhekseldi ja HarvestLabiga jagas kohapeal ka uusi tehnoloogiaid meelsasti kasutav Voore Farm Teenused. «Liikurhekseldeid on meie ettevõttes mitu ja varasemaid kogemusi on meil nii John Deere'i kui ka konkureerivate masinatega. Praegune masin on ehitatud väga kasutajasõbralikuks, kabiin ja juhtseadmed on mugavad ning igapäevaseid hooldustöid on tänu kompaktsele, kuid läbimõeldud disainile lihtne teostada,» rääkis Voore Farm Teenuste juhatuse liige Henrik Klammer.

Oluline statistika põldude ja tehtud silo kohta

«Liikurhekseldi muudab ise vastavalt kuivainele hekslipikkust kas pikemaks või lühemaks ning doseerib kindlustuslisandi. Peale selle saab ka olulist infot põldude ja tehtud silo numbriliste väärtuste kohta, mis aitab teha nii agronoomilisi kui söötmisalaseid otsuseid kiiremini,» ütles Klammer. «Heades tingimustes ei ole harv, kui masina tootlikkuseks on üle 300 tonni tunnis, samal ajal kütusekuluga 0,5-0,6 liitrit tonni kohta,» lisas ta.

Siloteol oli väljas kogu siloteo tegemiseks vajalik masinapark alates niitmisest kuni pallimiseni: traktorid, muljurniidukite komplekt, haagiskogur, ruloonpress ja kiletaja.

Pildid kaasaegsest siloteost on leitavad galeriist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles