Kahe aastaga gurmeetaluks

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liiva talu erakogu

Kasevälja küla Liiva talu esineb pseudonüümi «Lammas ja Roos» all. Iisaku vallas juba teist aastat tegutsev ettevõtmine on sirgunud 12-lambalisest eksperimentaaltalust gurmeetoitlustusega tegelevaks pereettevõtteks.

Asjaarmastus tasub ära

Kahe aasta jooksul on omal jõul valminud õueköök, kus taluperemees Jaak Arm hobikokandusega tegeleb. Avatud talude päevaks on külastajate tarbeks hangitud ka külmvitriin, mis täidetakse mitmesuguste originaalsete talutoodetega. End tagasihoidlikult «hobikokaks» nimetav Jaak Arm võtab toiduvalmistamist siiski väga tõsiselt – lambast kasutab ta oskuslikult ära kõik vähegi söögiks kõlbava. Rebitud lihast saab maitsev burger sibula ja tilliga, lambalihašašlõkk on kogukondlikult heaks kiidetud, vinnutatud kints viib keele alla ning – tõsimeeli – kasutamata ei jää midagi.

Roosi nime annab talule iluaianduslik pool. Järve kaldal elu- ja ilupuude kõrval asub abikaasa roosiaed, mis ehib kogu ettevõtmist juba neljandat suve. Talurahvale südamelähedane roosiaed on seni ainult silmailuks ning roose paraku kaasa osta ei saa, kuid ehk on võimalik – hea õnne korral – perenaiselt roosikasvatuse alal nõu küsida.

Aktiivne talu on eluviis

Avatud talude päeval pakub Liiva talu külalistele gastronoomilisi avantüüre taluköögis, mille ehteks on omatehtud lambalihatooted saadetuna kookidest ja küpsetistest. Päeva jooksul toimub ka maitseviktoriin. «Lammas ja Roos» on aktiivne läbi aasta, juba 5. augustil esineb nende manu Loobu rahvateater ning päev pärast seda toimub Kohvikutepäev. Kes avatud talude päevale ei jõua, saab Liiva talu toite maitsta näiteks juba Rannapungerja festivalil.

Jaak Arm peab avatud talude päeval osalemise missiooniks näidata inimestele, et maal on võimalik hakkama saaada. «Peab ainult tahtma ja soovi olema, peab unistama. Paljud imestavad, et kuidas me küll maal hakkama saame. Perele on maaelu hea,» lausub Arm. «Inimesed käivad fitness’ides ja jõusaalides ning hõõruvad seda rauda seal. Maju, mida parandada ja korda teha, on maal palju ja need ei maksa midagi. Tulge maale ja toimetage siin!» julgustab peremees naljatledes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles