Riik soodustab lageraiele alternatiivsete raieliikide kasutamist

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusmetsade viljakates kasvukohtades langes kuusikute keskmine raievanus praeguselt 80 aastalt 60 - 70 aastani.
Majandusmetsade viljakates kasvukohtades langes kuusikute keskmine raievanus praeguselt 80 aastalt 60 - 70 aastani. Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigikogus kinnitatud metsaseaduse muudatustega soodustatakse lageraiele alternatiivsete raieliikide – turberaiete ja valikraie – kasutamist, andis teada keskkonnaministeerium.

Metsade parema uuenemise tagamiseks muudeti valikraie häilu (raieala) lubatud suurust. Edaspidi võib häilu läbimõõt olla 20 meetrit sõltumata puistu kõrgusest. Aegjärkse raie koguperioodi pikkuse saab metsaomanik sõltuvalt metsa kasutamise eesmärgist nüüd ise otsustada. Muudatuste abil on metsaomanikul lihtsam raietegevusi järk-järgult teostada ning surve lageraie tegemiseks väheneb.

Metsade loodusliku tasakaalu tagamiseks saab valitsus õiguse seada piiranguid uuendusraie langi pindalale, et pikas perspektiivis ületaks juurdekasv alati raiemahtu.

Asjaajamise lihtsustamiseks loetakse edaspidi raiet lubavaks dokumendiks ka keskkonnaameti poolt koostatud metsakaitseekspertiisi, mis tähendab, et enam ei tule metsakaitseekspertiisi olemasolul uuesti metsateatist esitada. Ka metsateatise esitamine muutub sügisest uuele metsaregistri platvormile üleminekuga lihtsamaks ning nõuetele vastava taotluse korral selgub raieõigus e-keskkonnas loetud minutitega, kui menetlus ei vaja keskkonnaameti hinnangut.

Majandusmetsade viljakates kasvukohtades langes kuusikute keskmine raievanus praeguselt 80 aastalt 60 - 70 aastani, mis võimaldab kahjustusohuga kuusikud optimaalses eas kasutusse võtta. Eesti metsade elurikkuse kaitseks tagatakse vastukaaluks salu- ja laanemetsade range kaitse täiendavalt 27 000 hektari ulatuses. Vastavad alad on leitud riigimaadel ning RMK on peatanud seal metsade majandamise.

Enamik muudatusi jõustub 1. septembril 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles