Kultuuriüritused toovad külalisi ja sissetulekut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Seto Folk

Erilistes kultuuripiirkondades, näiteks Setomaal, on kultuuriürituste korraldamine suure hoo sisse saanud. See on nüüd väikeettevõtluse viis, mis pakub külalistele ainulaadseid kultuurielamusi ning tööd ja teenimisvõimalust kohalikele üritusekorraldajatele, toitlustajatele, majutajatele, giididele.

„Kui piirkonnas tuleb kultuuriüritus, tunnevad selle virgutavat mõju teisedki ümberkaudsed ettevõjad,” tõdeb Obinitsas seto sööki pakkuva Taarka Tarõ perenaine Rieka Hõrn. Üritusest saavad kasu ettevõtjad umbes neljakümne kilomeetri raadiuses. Nii ongi Rieka rõõmuks tema söögikoht festivalide-etenduste ajal rahvast tulvil, Setomaa külalised soovivad kogeda ehtsat seto kultuuriruumi ja -kööki ning seda Rieka pakubki. Eriti tõstab Rieka esile iga-aastaseid Seto Kuningriigi päevi, mis tänavu peetakse 5. augustil Luhamaal, Vanemuise etendust „Obinitsa”, mida mängiti kahel suvel Rieka söögikohast otse üle tee, ning sel aastal seitsmendat korda tulevat Ostrova festivali.

Setomaa teises otsas, Värska kandis, mõistetakse samuti, et Setomaa tee võtavad külalised jalge alla just eheda kultuuripärandi pärast. Kuulub ju seto leelo UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Värska on kuulus Seto leelopäevade poolest, ent leelopäevad ei toimu igal aastal ja Seto Kuningriik, mis liigub mööda Setomaad ringi, jõuab Värskasse vaid iga nelja aasta tagant. Kohalik omavalitsus leidis lahenduse: suviti on Värska suurim tõmbenumber Seto Folk, mis põimib kokku unikaalse Setomaa looduse ja kultuuri ning esinejad kohapealt ja kaugemalt.

„Pakume parimat ja kutsume erilisi esinejaid juurdegi,” ütleb Seto Folgi peakorraldaja Marija Jurtin. Seto Folki on hinnatud erilaadse festivalitunde pärast, mida mujal ei kohta. Setomaal on elus ainulaadne kohalik peopidamis- ehk kirmasekultuur, mida saabki ehedalt nautida ainult Setomaal. Festivali korraldajad keeravad erilisusele vunki juurde: sel aastal on folgi teema „Metsa poole”, eelmisel korral folgiti Setomaa kanda olnud soome-ugri kultuuripealinna tiitli auks tunnuslause „Näitame keelt” all, tunamullu oli reklaamlause „Üle piiri.”

Seto Folgi esinemispaigad on ühelt poolt traditsioonilised, teisalt ebaharilikud ja lavakultuuri avardavad, räägib Seto Folgi peakorraldaja Marija Jurtin. Üks lava asub otse Värska vana laululava kõrval, teine Seto Talumuuseumi karjakoplis. Osa tegevust toimub sellesama traditsioonilise seto kindlustalu hoovis ja hooneis. Kolmas lava asub päris metsa sees. Atmosfäär on see, mis loeb, ja Värskas leidub mõnusaid paiku küllaga.

Et asukoht on tähtis, seda on teadnud siitsamast Värskast pärit ja üle Eesti tuntud (Zetod, Trad. Attack!, Curly Strings) muusik Jalmar Vabarna. Aasta eest avas ta Treski külas kontserdipaiga Treski Küün, mille esimene kontserdihooaeg tuleb just sel suvel. „Meile meeldib inimestele ägedaid emotsioone pakkuda,” põhjendab Jalmar.

„Emotsioon ja energialaeng, mille festivalilt saame, on kirjeldamatu! Hea meel on näha õnnelikke ja rõõmsaid külalisi Ostrovas. Mulle väga meeldib, et kohalikud elanikud ja ka Meremäelt lahkunud inimesed tulevad siia ja saavad taas kokku! See on pidupäev kõigile,” toob Evelin Tulp välja põhjuse, miks ta Ostrava festivali korraldab.

Koostöö viib õnnestunud ürituseni

Setomaa kultuuriürituste korraldajad hindavad kohalike ettevõtete koostööd. Jalmar Vabarna võtab Seto Folgi ajal (16.–18. juunini) oma küüni ka paar Seto Folgi kontserti ja küünis toimuvatel üritustel toitlustab kohalik ettevõte Toomemäe talu kodukohvik Maagõkõnõ. „Nendega oleme kokku leppinud terveks hooajaks. Vahepeal käivad müümas ka väiksemad ettevõtjad Treskist ja Värskast,” ütleb Jalmar Vabarna.

 Ostrova festivali korraldusse on kaasatud kõik kohalikud ettevõtted. „Lähiümbruses on turismitalud juba pool aastat enne pidu välja müüdud,” tõdeb Evelin Tulp, kelle pere oma kodu õuel Setomaal Ostrova külas Ostrova festivali korraldab.

„Festivali ajal töötavad alati kohalikud kodukohvikud, kes maitsvaid roogi valmistavad ja end külalistele tutvustada saavad. Samuti on meil alati käsitöölaat ja käsitöö õpitoad, kuhu on eelkõige oodatud Setomaa käsitöölised.” Ostrova festivali jaoks on väga vahva ka Rikka Ivvani Pillilaagri traditsioon. Pillilaager korraldatakse alati enne festivali ja laagrilaste lõppkontsert toimub Ostrova festivali suurel laval. Nii saavad lapsed põneva kogemuse ja hiljem festivalimelu nautida.

Seto Folgi toitlustajate valikul eelistatakse tervisliku ja mitmekülgse menüüga toitlustajaid, kohalikke toitlustajaid ja seto toidu pakkujaid. „Korravalvurite ja meditsiinitöötajatega on sama lugu, võetakse lähemaid teenusepakkujaid, kelle puhul saab olla kindel, et teenus on kvaliteetne ja piirkonda tuntakse,” kinnitab Marija Jurtin.

Seto Folki võib julgelt nimetada kogukondlikuks festivaliks: korraldamisel löövad peale kohaliku omavalitsuse kaasa peaaegu kõik Värska asutused, kohaliku kogukonna aktiivsed liikmed, õla panevad alla kohalikud ettevõtted, näiteks Värska Sanatoorium ja Veekeskus, Värska Vesi, Seto Line Reisid jt.

Väike risk käib asja juurde

Evelin Tulp tõdeb, et Ostrova Festivali saab nende pere korraldada vaid tänu toetajate abile. „Kulud püüame hoida võimalikult tagasihoidlikud, teeme kõik ettevalmistused ise, samas kvaliteedi osas ei saa järeleandmisi teha. Tahame, et meie festival oleks selline, mida külalised tõeliselt naudivad ja kust positiivse laengu saavad,” räägib Evelin Tulp.

„Tavalisse Eesti suvepäeva mahub tihti mitu aastaaega. Arvan, et ka kaugemalt tulijad arvestavad sellega ning võtavad kaasa kummikud ja vihmakeebid. Isegi vihmaga on välikontserdid vahvad!” kinnitab Tulp. „Ilm võib mõjutada piletiostu kohapeal, kuid seda vähesel määral. Üle poole piletitest on meil alati ostetud eelmüügist. Vihma vastu saame korraldajatena põhjalikult valmistuda. Ostrovas oleme alati üles seadnud suuremad telgid, mis on vaatega otse lavale.”

„Vaatame eelarvet kogu hooaja kontekstis: isegi kui üks üritus läheb aia taha, aitab ehk järgmine jälle välja,” selgitab Jalmar Vabarna. „Meil on nii istuva kui ka seisva publikuga üritusi. Istuma mahub hulga vähem inimesi kui seisma. Meid vihm ei heiduta, kuna kõik kontserdid toimuvad katuse all. Aga mitte vihm pole ainuke takistav tegur, need võivad olla ka ümbruskonnas toimuvad muud ettevõtmised jms.”

Seto Folk on mitmepäevane professionaalne ja rahvusvaheline muusikafestival, millele muu hulgas seab omad nõudmised Põlvamaa mainesündmuste hulka kuulumine. „Festival saab teoks tänu väga paljude toetajate nii rahalisele kui ka mitterahalisele panusele,” ütleb Marija Jurtin.

Siiski annavad Seto Folgi korraldajad endale hästi aru, et tegemist on Eesti muusikafestivalide hulgas üsna uue festivaliga, et ilm võib olla ettearvamatu, et Värska võib paljudele inimestele tunduda kaugema kandina, ega sea endale seetõttu publiku osas ebarealistlikke ootusi. Seto Folgi eesmärk ongi olla pigem väike ja mõnus festival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles