Keetke võilille õied meeks (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutage hetke, sest nädala päraste seda ilu ilmselt enam ei näe.
Kasutage hetke, sest nädala päraste seda ilu ilmselt enam ei näe. Foto: Elmo Riig / Sakala

Veel enne, kui muruniidukil hääled sisse lööte, imetlege hetkeks säravkollaseid võilille õisi ning siis võtke kätte kauss ja noppige muru seest kõik õied ära. Eriti usinad võivad kaussi pista ka kinnised õienupud. Nii õied kui nupud saab tervisliku ampsuna purki pista.

Just praegu on käes see lühike aeg, mil võilillemett valmistada saab. Seda ei saa küll üdini tervislikuks pidada, sest liitri õite kohta tuleb võtta kilo suhkrut, kuid kindlasti on see tees ja koogil tervislikum kui lihtsalt paljas suhkur.

Võilillemee valmistamiseks korjake umbes liitri jagu õisi. Kes tahab, kasutab vaid kollaseid õielehti, aga tervislikumaks peetakse varinti, kui rohelised lehekesed külge jäävad. Tõsi, maitse jääb nii mõrkjam ja värvus rohekam.

Õied tuleb üle valada keeva veega ja jätta ööpäevaks või vähemalt üle öö seisma. Järgmisel päeval segu kurnata ja pigistada õisikutest võimalikult palju kasulikku mahla välja, lisada vedelikule kilo suhkrut ja pool sidrunit. Laske segu keema ja keetke vähemat paar tundi, kuni see hakkab paksenema.

Sidrunitükid pistke põske ja siirupitaoline mesi valage purkidesse.

Võilille õienutte saab aga marineerida nagu kurki, kasutades erinevaid kurgi marineerimise retsepte. Nii saate kapparitele sarnaneva lisandi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles