Nurmenukk (Primula veris)

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Meie kandis on nii, et kui kägu kukkuma hakkab, tuleb minna nurmenukke korjama. Kasvavad need paestel pindadel, kadakate vahel heinamaadel. Rahvasuus kanavarbad, taevavõtmed ...

Inglismaal usuti, et nende õites elavad vaimud, kes tulevad öösel maa peale head tegema. Eks uskumus ongi seotud sellega, et nurmenukul on puhastav toime: puhastab keha, vaigistab valu, aitab bronhiidi, astma, reuma ja migreeni vastu, paneb higistama. On neid, keda nurmenukutee on aidanud peavalude korral, siis puhastuskuurina. Oma kogemusest võin öelda, et nurmenukutee paneb hästi magama ja sobib ka lastele. On ilusa kollase värvi ja hea maitsega.

Korjamine-kuivatamine. Korjata võiks korvi sisse. Kodus, aga parem juba korjekohal võiks laotada võrgule. See võib olla rest või raam, millele on kärbsevõrk või aukudega kangas tõmmatud. Nurmenukuõites askeldavad väiksed putukad saavad siis loodusesse tagasi minna. Hoiame pimedas ja ventilatsiooniga eelkuivatis 1–3 päeva. Kodustes tingimustes sobib ka akendeta puhas ruum või pööning, kus õhk liigub. Seejärel kuivatame elektrikapis õied lõplikult kuivaks. Kodus võiks olla väike toidukuivati või dehüdraator, mida kodutarvete poed ja maarahvapoed praegu kõik müüvad. Kodustes tingimustes on kasutatud ka kuuma saunalava, põrandaküttega pinda, praeahju jne. Kui saab kuivaks, siis on korras. Ajalehe peal kuivatada ei soovita, trükivärv on ikkagi mürgine! Tasuks meisterdada raam, millele saab näiteks kärbsevõrgu peale tõmmata. Hea, kui raamil oleksid väiksed jalad või alus all, et õhk saaks liikuda. Nurmenukk tahab hoolikat kuivatamist, vähimagi niiskusega läheb see hallitama. Kui taim on kuiv, peab see näppude vahel mudides krõpsudes purunema.

Säilitamine. Väiksema koguse korral sobib klaaspurk, kui droog on krõpskuiv. Suuremaid koguseid tuleb hoida kilekotis, mis õhku ja niiskust läbi ei lase. Võib panna ka paberkotti, kuid see peab olema ülikuivas kohas või siis omakorda kilekotis.

Tee valmistamine. Võtta 1 tl peenestatud nurmenukuõisi (1 spl peenestamata õisi), valada üle umbes 95kraaduse veega ja lasta tõmmata 5–10 minutit. Võib valmistada presskannus või sõelaga kannus. Maitsestada võib rafineerimata suhkru, mee või agaavisiirupiga (on väiksema glükeemilise indeksiga, ei tõsta nii palju veresuhkrut). Imeilusa kollase värviga tee sobib õhtuteeks, ka närvilisele inimesele, samuti kuurina organismi puhastamiseks ja peavalu korral. 1–2 tassi nurmenukuteed päevas on paras annus.

Veel kasuliku. Nurmenukulehti saab kasutada salatis. Ühest lehest ei saa küll tervet päevakogust C-vitamiini, aga 10–20 lehest küll. C-vitamiini saame kevadel ja suvel peaaegu igast taimest ja köögiviljast, mis loomulikus keskkonnas kasvanud. Nurmenukulehest saame karotiini, klorofülli ja puhastavaid aineid ehk saponiine. Lehti võib salatiks hakkida murulaugu, talisibula, karulaugulehtede ja -vartega – kõik kasvavad ühel ajal. Nurmenukulehti võib koguda ka enne õitsemist. Kui esimesed juba õitsevad, siis kadakate all varjus on neidki, mis hakkavad õitsema hiljem − nende lehed on väikesed ja sobivad salatisse.

Õitest võib teha jahu ja kasutada seda toiduvärvina. Õied annavad ilusa värvi likööridele ja muudele napsudele. Selleks tuleb täita kolmveerand purki õitega ja valada viinaga üle. Kes soovib, võib lisada suhkrut või siirupit. Nurmenukuõitestki saab siirupit keeta, kui ei taha kuivatamisega vaeva näha. Nii õisi kui ka lehti on kasutatud alkohoolsete jookide maitsestamiseks ja värviandjana. Nurmenukuõitel on imehea lõhn, korjamisest jääb kätele imeline lõhn. Usun, et värske nurmenukk võiks olla parim parfüüm, kui osataks selle lõhna säilitada.

Ravimina on kasutatud nurmenukujuuri, neil on tugevam toime (ka reumale ja närvidele, kolesterooli vastu), aga juurte kogumine on suur ja vaevarikas töö. Juureteed ei tohi anda väikelastele ja vanuritele. Juurte kogumine on hilissügisene tegevus.

Naaberriigis Soomes on nurmenukk looduskaitse all, meil õnneks veel on kohti, kust koguda. Korjata saab veel paar nädalat. Tavaliselt kestab nurmenuku õitseaeg umbes kuu aega 9. maist kuni 9.–10. juunini. Sel aastal ei oska ennustada, sest kevad on hiline, aga viimased nukud leiate kadakate alt, kus need Põhja-Eestis veel juuni algulgi õitsevad.

Ilusat korjamist ja kauniõielise taime tee nautimist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles