Võilill on muru hirm ja võimsa väega ravimtaim

, taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võilillest saab abi seedehädade korral, samuti on see podagra ja reuma leevendaja.
Võilillest saab abi seedehädade korral, samuti on see podagra ja reuma leevendaja. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kipub olema nii, et mida on küllaga, ei oska me hinnata, enne kui kitsas käes või haigus kallal. Siis on isegi Eesti inimene valmis umbrohuna kirutud ja vihatud võilille ümber nimetama ravimtaimeks.

Võililli on kasutatud väga kaua toiduks ja raviks. Need on ühed kõige värvikamad ja tugevamad taimed. Võilille võib nimetada seedimise etaloniks Taimede Kuningriigis.

Võilill Taraxacum officinale on perekondliik, mille kohta Eesti taimemäärajas kirjeldatud üle 150 perekonnaliikme. Kasutamise ja tähtsuse aspektist pole eri liikidel suurt vahet.

Suurte kollaste korvõisikute tõttu on võilille kutsutud ka „maapealseks päikeseks”, mis äraõitsenuna külvab laiali oma seitse tuhat seemet.

Putuktolmleja võilill on hea meetaim. Kevadised noored lehed ja õienupud on hinnatud vitamiiniallikas oma rohke C- ja B-vitamiini poolest, olles tublid verepuhastajad.

Nüüd kevadel saab õitest ja lehtedest teha salatit. Võilille õienutte saab marineerida nagu kurki, kasutades erinevaid kurgi marineerimise retsepte. Tuntumad on ravimi ja toiduna siiski võilillejuured. Juuri röstitakse nagu kohviubegi, et vähendada nende mõru maiku.

Võilillemesi on ikkagi parem kui valge suhkur – valge surm.

Võilill on tuntud podagra ja reuma leevendajana, sobib diabeetikutele ja hea seedimise toetajana aitab see meil „elu seedida”. On koos kõrvenõgesega abiks kevadise allergia korral. Juba keskajal oli võilill tuntuim maksapuhastaja.

Ehkki aiapidajad peavad võilille tüütuseks, tasub teada, et murusse ilmub võilill selleks, et aidata teistel taimedel paremini kasvada. Võilill täidab looduses samasugust osa nagu sapp, maks ja põrn inimorganismis. Lill viib õhku sügavamale maa sisse, muutes mulla struktuuri ja aidates taimedel omastada vajalikke aineid mulla mineraalsest koostisest.

Tänapäeval on võilill ka aretatud salatitaim. Lääne-Euroopas on võilill saastatuse tõttu murudest kadunud ja sellest on saanud hinnatud peenrataim.

Eestis ei pea veel minema turule ostma salativõilille, kuigi meie seemnepoodides on saada Saksa päritolu kultuurvõililleseemet. Meie poeletilt ei leia veel suurte lehtedega saagikat „Vert de Montgmagny” või eriti lopsakat kiiresti valmivat „Ameliore’na Coerur Plein” võilillesorti, kuid Eesti loodustoodete poodides on saada Taani võililletalu ja Saksa meditsiinikatsed läbinud võilillepreparaate.

Põhja-Ameerikas tähistab võilill kevade algust ja sealses kultuuris on võilillefestivalid tuntud juba kümneid aastaid. Pärnumaal Kihlepas toimus võilillefestival tänavu juba 7. korda.

Suure loodusteadlase Goethe lemmikvein oli võilillevein, mida saab nautida vähestes Euroopa kohvikutes, ka võililleõlu pole karastusjookide maailmast puudu. Lille lühikese hooaja tõttu on tarbijal endal vaja minna vägeva juurde just siis, kui võilill ise õide puhkeb.

Olen proovinud võilillepeenart külvata ja rohida, kuid rohimise juures tekkis küll tunne, et see pole vist kohane tegevus praeguses liigirikkas Eesti looduses. Vaadakem ringi, egas võilill igas nurgas kasvagi, metsast ei leia seda üldse, vähem rannikualadelt, veel vähem soodest, kuid võilille levikuala on siiski suur.

RETSEPT

Võilillevein

10 liitriks veiniks:

4 kg võilillenutte

60 g sidrunhapet

3,7 kg suhkrut

Korja võilillenutid, vala üle keeva veega. Lase seista 24–36 tundi, olenevalt ruumi temperatuurist: soojas kohas vähem, jahedas kauem. Kurna. Lisa 3 kilo vees lahustatud suhkrut ja sidrunhape. Pane 3–4 kuuks käärima, selita. Käärimise lõpus lisa 700 g suhkrut. Villi pudelitesse ja pane pudelitele tihedad korgid peale. Maitse paraneb laagerdumisel.

Allikas: Mercedes Merimaa kokaraamat „Väega toidud”

VÕILILL ENNUSTAB

Kui juhtud unes nägema võilille, siis ennustab see õnnelikku ühendust.

Pruudikimpu torgatuna toob võilill värskele noorpaarile õnne.

Lill on ka lootuse, suve ja lapsepõlve sümbol.

Paljud usuvad, et võilille südamik aitab leida vastuse küsimusele või toob lihtsalt edu. Märgitakse, et kui puhud seemned laiali, viivad need sinu armastust ja kiindumust kallimale.

Keskaja rituaalides: kui võilill kumas lapse lõua all kuldselt, siis tähendas see, et laps saab rikkaks. 18. sajandi Inglismaal: mida kollasemat kuma võilill lapse lõua all näitas, seda lahkemad ja meeldivamad nad olid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles