Et sipelgad ei tikuks tuppa (2)

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taavi Alas

Sipelgaid looduses vaadates imetleme nende hämmastavat koostööd ja tublidust. Hoopis teine lugu on aga siis, kui need südikad putukad igal kevadel sinu tuppa kolivad ja su igapäevakaaslasteks saavad.

Mõni aasta tagasi kevadel nägin toas laual kõndimas paari-kolme sipelgat. Ei hakanud neid kohe ära ajama, kuna arvasin, et nad sattusid juhuslikult lahtisest aknast tuppa. Sipelgas on ju tore ja töökas. Paari päevaga kogunes neid üha rohkem, siis sain aru, et nad on kevade saabudes otsustanud minu juurde elama tulla. Köök, kus leidub toitu ja muud head, on sipelgatele justkui kutse lõuna- ja õhtusöögile. Kui unustasin kohvitassi ja koogi taldrikuga lauale, olid väiksed tüütud sipelgad kohal, seejärel jäid nad innustunult tuppa ringi uitama, kutsudes teisedki kohale. Kui sipelgad kevadel juba ilmuvad, jäävad nad platsi kuni oktoobri lõpuni. Kuna väiksed mustad sipelgad vabatahtlikult oma looduslikku keskkonda tagasi ei lähe, siis tuleb midagi ette võtta.

Olen proovinud mitmeid loodussäästlikke viise, mõni on aidanud, teine vähem. Küüslauk, mida tõrjumiseks soovitatakse, tulemusi ei andnud. Kuigi sipelgad tulevad kohale magusa peale, on nad minu kodus küüslaugugi tükkidena laiali kandnud, nagu oleks see komm või küpsis. Vast oli asi selles, et küüslauk polnud päris värske ja sel puudus terav lõhn.

Natuke vähendab sipelgate aktiivsust toas seebipuru puistamine nende teeradadele, samuti nelgi ja pipra raputamine kohtadesse, kust nad välja ilmuvad. Võimalik, et teisedki tugevad vürtsid võiksid abiks olla. Väidetavalt aitab äädikalahus või äädika piserdamine. Ebameeldiv peaks sipelgatele olema sidrunilõhn, seepärast pigistage sidrunist värsket mahla nende liikumisradadele. Maja ümbrusse, vundamendi äärde ja sipelgaradadele soovitatakse puistata kohvipuru.

Sipelgatele tuleks tähelepanu pöörata kohe, kui neid on veel vähe, sest kui probleemi eirata, siis koguneb neid varsti hoopis rohkem. Mustade sipelgate „kuningannad” peavad maja seina vahel terve talve vastu. Niipea kui kevadpäike tõuseb ja ilm soojeneb, ilmuvad sipelgapesakonnad välja ja kolivad tuppa. Pesa labidaga lahti kaevates tuleb jälgida, et „kuningannadki” saaksid välja kaevatud ja kaugemale eemale viidud.

Kui sipelgaid pole palju ja nad ilmuvad elamisse esimest korda, siis võib kõigepealt kasutada kättesaadavaid vahendeid ja esialgu võimalikult looduslikke, et vältida väikeste laste ja lemmikloomade kokkupuutumist mürgiste ainetega. Ei tasu siiski unustada, et mustadel sipelgatel on tähtis roll looduse loomulikus tsüklis. Ohtlikud on nad aga teie maja vundamendile, sest õõnestavad seda seestpoolt.

Loodussäästlikke viise sipelgate peletamiseks

1. Lihtsaim meetod on hoida toad ning kõik akna- ja ukseavad puhtana. Ära jäta toas toitu ega toidujäätmeid vedelema, puhasta põrandaid sageli.

Ennekõike tuleks jälgida, et toas ei seisaks lahtiselt midagi, mis sisaldab suhkrut, see levitab magusat lõhna. Põrandale kukkunud mahla- ja karastusjoogitilgad, jäätis ja koogipuru meelitavad sipelgaid hordidena kohale. Hoia maiustusi kinnistes karpides.

2. Püüa leida sipelgakoloonia allikas majas või maja vundamendi ääres, seejärel pane mett, mahla või siirupit majast kuhugi kaugemale, et sipelgad võtaksid suuna majast eemale. Teine võimalus on pesa välja kaevata ja see kaugemale viia.

3. Sipelgate majja- või tuppapääs tuleb teha raskeks. Tihenda ukse- ja aknaavasid, vaata, et torude ümbrus oleks isoleeritud.

4. Ära kasvata põõsaid majaseina ääres, sest seal tegutsevad lehetäid, mis meelitavad musti sipelgaid ligi.

5. Lemmikloomade toit ja vesi ei tohiks samuti seista ukse ees või välisukse juures koridoris ega ka terrassil, sest see meelitab ligi igasuguseid putukaid.

6. Sipelgapesa väljakaevamisel tuleks jälgida, et kogu pesa saaks korralikult eemaldatud.

7. Kui kõik katsed looduslike vahenditega sipelgaid eemale tõrjuda ebaõnnestuvad ja sipelgaid tuleb üha juurde, siis otsige abi poes müüdavatest vahenditest. Kui ka need ei aita, tasub pöörduda putukatõrjespetsialistide poole, kes teevad kiiret ja tõhusat tõrjet. Kui aga eelnimetatud soovitused järgimata jätta, on mõne aja pärast uued sipelgad platsis.

Pidagem meeles, et looduses sipelgaid tappa ei tohi, sest tegemist on kasulike putukatega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles