Karulauk, esimene kevadtaim

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karulauk.
Karulauk. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui lumi sulanud, on karulauk kohe väljas ja siis algabki aasta parim aeg. Igal hommikul saab oma metsaservast hommikusöögikõrvase: karulaugusalat koos muna ja hapukoorega on minu arust parim salat maailmas! Aga suurema karulaugulehe sisse saab keerata ka suitsuliha või kalatüki ja seda nimetame me eesti sušiks.

Veel saab karulaugust teha suppi, pestot, võiet ja kasutada ürdisoola või rohejahu valmistamisel. Ahjukartulite või prae serveerimisel saab karulaugulehte kasutada padjana. Seega saab karulaugust supi, prae ja magustoidu, nagu alati olen öelnud. Kindlasti tasub seda ka talveks varuda: lehti võiete ja supi valmistamiseks, varsi koos õienuppudega marineerimiseks ja hapendamiseks Vene kombe kohaselt, õisi salatitesse ja pesto valmistamiseks. Heal aastal kestab karulauguaeg juunini. Seejärel jääme uut kevadet ootama.

Karulauk on kasulik

Karulauk sisaldab väävliühendeid, mis puhastavad soolestikku, samuti vitamiine ja klorofülli. Kevadises karulaugus on 15–20 korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis. Karulaugul on mikroobe ja nugilisi hävitav toime, seda on kasutatud verepuhastajana, ka ateroskleroosi ja skorbuudi korral. Parandab soolte peristaltikat. Saksamaal kasutati sõja ajal antibiootikumina. Viikingid olevat karulauku mereäärsele aladele istutanud, et kevaditi oleks võtta skorbuudi jm hädade ennetamiseks. Igal juhul on tegu esimese kevadise taimega, mis turgutab organismi ja pakub maitsenaudinguid. Kõik roheline mõjub hästi meie organismi pH-le, lisaks saab vitamiine ja mineraale.

Rahvasuu räägib, et karulaugusibulate tinktuur aitab vähendada kolesterooli ning sellest on abi ka naha- ja jalaseene vastu. Siiski tasub arvestada, et nahk on pärast seda tükk aega tumeroheline.

Karulaugu kasvatamine

Karulauk armastab niisket lehtpuualust huumusrikast mulda, eriti savipõhjalist. Looduses kasvab lodumetsades, koduaias õunapuu, musta sõstra, lehtpõõsaste, haava ja lepa all, kraavikaldal ja allika lähedal. Kevadel, kui karulaugul on kasvuaeg, on puud raagus ja karulaugutaimed saavad kevadpäikesest osa. Kasvab hästi ka poolvarjulises kohas. Sibulad valmivad karulaugu õitsemise järel juuni lõpus ja jäävad siis rohus ja sügisel langevate lehtede all kevadet ootama. Kui ostate poest seemned, tulebki need maha panna juulis-augustis. Enne oleks hea seemneid leotada. Minu metsas on kuuski, leppi, mõni haab, toomingaid ja savine kraavikallas ning laukudele seal meeldib.

Karulauk söögiks

Ikka ja jälle paneb imestama, miks nn staarkokkade karulauguretseptides ka küüslauk on. Karulauk ise on küüslaugumaitseline ega vaja lisaks küüslauku. Vürtsi on temas piisavalt, nii et tšillit ja ingverit, milleta mõni enam toitu teha ei oskagi, karulauk samuti ei vaja, ega ka sidrunimahla ja basiilikut.

Karulauk on tugeva maitsega ja selle lisandiks sobivad just mahedamad toiduained: või, hapukoor, munapesto, seemned, õli, juust. Mida aeg edasi, seda rohkem karulauku kasvab ja siis saab juba toitu valmistada. Ka lihtsalt praekartuli ja ahjuprae alla lehti tükeldada, lisada muffinitesse, kotletitainasse, omletile. Karulaugupidu kestab aias üle kahe kuu. Karepa Ravimtaimeaias kestab karulauguaeg 20. aprillist 30. maini.

KARULAUGUSALAT

Suur peotäis karulauku

500 g hapukoort, soovi korral kodujuustu

2–3 keedetud muna

1 tl soola

VALMISTAMINE

Puhasta ja haki karulauk ja munad. Lisa hapukoor või kodujuust, sool ja sega.

Sobib võileiva peale, ahju- või keedukartuli kõrvale.

NÄPUNÄITEID

Võid teha ka ilma munata ja süüa omleti kõrvale.

Võid lisada redist, tomatit, kurki, kodujuustu jne.

KARULAUGUPESTO

1–2 peotäit karulauku

peotäis kõrvitsaseemneid

peotäis päevalilleseemneid

200 ml külmpressi oliiviõli vm head külmpressiõli

100 g parmesani

soola

VALMISTAMINE

Pane koostisosad köögikombaini ja peenesta. Söö võileivakattena, tortiljade täidisena, keedu- ja praemunaga, lisa pastaroogadele koos tomati ja juustuga.

KARULAUGUSUPP

Valmistatakse nagu iga teist kevadist suppi. Taimetoitlastele sobib kruubi, porgandi ja kartuliga. Lisada võib hapukoort või rõõska koort, muna.

KARULAUGUSUPP LIHAGA

500 g veise- või seahakkliha, konte või suitsuribi

2 dl leotatud kruupe

3 riivitud porgandit

3–4 kartulit

2–3 peotäit karulauku või 2–3 sl soolatud karulauku

3 liitrit vett

soola

serveerimiseks hapukoort või rõõska koort, muna

VALMISTAMINE

Prae hakkliha või suitsuliha kergelt läbi. Kui teed kondiga lihast, valmista puljong.

Lisa vett ja pane sinna kruup keema, lisa porgand, kartul, karulauk. Maitsesta soolaga.

Kui kasutad soolatud karulauku, ära soola lisa.

Serveeri rõõsa koore või hapukoorega.

Kui liha ei kasuta, saab lisada muna ja vahukoort või hapukoort. Suitsulihaga supile sobib ka rõõsk koor.

KARULAUGUVÕIE ehk Karepa Ravimtaimeaia aia hitt

1 peotäis karulaugulehti

1 pakk Eesti võid

½ tl soola

50–100 g külmpressiõli (kanepi-, oliivi-, pähkliõli)

Pane koostisosad köögikombaini ja sega läbi.

Sobib rukkileiva ja munaga ideaalseks hommikusöögiks. Saad kiudaineid, vitamiini, mineraale, valku.

KUIVATATUD KARULAUK

Sobib ürdisooladesse, rohejahusse. Kuivatada on parem noori, kuni 10 cm pikkusi lehti, nii saad tugevama maitse ja parema värviga maitseaine. Suuremad lehed võivad kollaseks muutuda ja kuivamine on raskem. Kuivatamiseks sobivad väikesed toidukuivatid ja dehüdraatorid, mõnel ka saunalava või ahi. Kuivatatud ja peenestatud karulaugu võib segada soolaga, nii saab karulaugusoola, mis on hea dipikastmete maitsestamiseks. Kuivatatud karulaugu maitse on mahedam kui toorel, kuid on huvitav ja ikka laugu maitsega. Sobib ka toidu kaunistamiseks. Hoia pimedas!

KARULAUGUSOOL

Kuivatatud karulauk ja Himaalaja sool võrdsetes osades. Peenesta karulauk köögikombainis, lisa sool ja sega. Karulaugusoolaga maitsestan suppe, liha, kastmeid, aga roheline sool on ilus ka keedukartuli peal ning muudab kastmed kenaks ja maitsvaks.

SOOLATUD KARULAUK

Sobib supi valmistamiseks, toidu maitsestamiseks. Soolata võib keskmise suurusega maikuist karulauku, tee seda kindlasti enne õitsemist.

Haki karulaugud peeneks, pane soolamisnõusse kiht soola ja kiht karulauku ja tambi mahl välja. Seejärel pane jälle soolakiht, karulaugukiht ja tambi uuesti. Kui sool on sulanud, pane purkidesse ja säilita külmas keldris või külmkapis. Nii säilitati karulauku nõukogude ajal, kui suuri sügavkülmikuid polnud. Aga supp sai ikka maitsev.

SÜGAVKÜLMUTATUD KARULAUK

Sobib suppide, võiete, salati valmistamiseks. Puhasta lehed, peenesta köögikombaini või noaga, pane suletavatesse kilekottidesse, vaakumkottidesse või karpidesse, sule õhukindlalt ja pane sügavkülma. Sügavkülmast välja võttes ära lase lõpuni sulada. Pärast sügavkülmast võtmist olen lasknud 5–10 min seista ja siis supi või salati sisse pannud, nii ei lähe karulauk lödiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles