Taimed eesnäärmeprobleemide korral

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pajulill aitab eesnäärme suurenemise ja urineerimishäirete korral.
Pajulill aitab eesnäärme suurenemise ja urineerimishäirete korral. Foto: Wikipedia

Eesnäärme suurenemise ja urineerimishäirete korral on taimeteedest kõige kasutatum väikeseõieline pajulill, seda taime tuntakse kõige paremini.

Väikeseõielist pajulille võib leida niisketelt raiesmikelt ühe-kahe aasta jooksul pärast metsalõikust, aga ka tiigi- ja kraavikallastelt, aiamaalt. Isegi mere äärest, kus on kallas umbe kasvanud. Pajulill armastab niiskemat ja värsket mulda, murus ja heinamaal see ei kasva. Õitsema hakkab juuli keskpaiku, siis on õige aeg koguda, ikka õitsemise algul. Tee valmistamiseks võetakse 1 tl purustatud taime, valatakse üle kuuma veega ja lastakse tõmmata 10–15 min. Juua võib pikka aega järjest, kõrvaltoimeid pole.

Veel rohkem on toimeaineid põdrakanepi lehtedes. Põdrakanepit kasvab peaaegu igal pool meie ümbruses: heinamaaservas, metsaääres, aia taga, mere ääres − suur lillakate õitega taim alustab õitsemist juulis, siis on õige aeg ka talvevaru koguda. Lehti võib korjata juba maikuust ja valmistada teed ning päris noortest lehtedest ka salatit.

Põdrakanepi õites on kasvajavastaseid aineid, nii et tasub koguda ka õisi. Aga ainult õitsemise algul, sest kui õie taha on juba moodustunud kupar, siis muutub see kuivatades villaks. Samuti sobib põdrakanepitee pärast operatsiooni tarvitada, eriti siis, kui lümfid on läbi lõigatud ja paistes.

Metsas kasvavat kuldvitsa on nimetatud ka meeste puneks. Taimel on mikroobe hävitav toime, see parandab uriinieritust ja on hea põletike ravija. Just põletikud on üks kasvajate tekkepõhjusi ja seepärast peaks põletikega võitlema. Parim viis selleks on juua teesid. Kuldvitsa leiab palju 1–3aastastelt raiesmikelt juulikuus. 70 sentimeetri kuni ühe meetri kõrguse taime tunneb ära omapärase lõhna järgi ja sellest, et värske raiesmik on kollane, kui taimed õitsevad. Aga vahel leiab kuldvitsa ka metsas kukeseeni otsides, metsateedel, rannaski, kuid siiski mitte massiliselt. Kuni meetrikõrgustelt taimedelt kogutakse õitsvaid latvu õitsemise alguses. Tee valmistamiseks võetakse 1 tl peenestatud taimepuru, valatakse üle kuuma veega ja lastakse 15 min kaane all tõmmata. Juua 1–2 tassi päeva jooksul.

Kõrvenõgese juured. Neid saab koguda varakevadel ja hilissügisel, neil on eesnäärme suurenemist vähendav mõju (nõges sisaldab taimseid steroide). Juurtest võib teha tinktuuri: kuivatatud juuri 1 osa, viina 5 osa. Ise teen tinktuure alati värskest taimest: täidan kolmveerand purgist tükeldatud taimedega ja valan siis purgi viina täis. Lasen 3 nädalat pimedas seista. Võib peenestada ja juua teena või lisada teesegudesse. Kõrvenõgest tuleks koguda loodusest: heinamaalt, metsa äärest. Kompostihunnikus kogub see endasse nitraate, mis kehas nitrititeks muutuvad.

Kõrvenõgese lehtedel on organismi tugevdav ja uriinieritust parandav toime. Samuti annab nõges kehale mineraale ja vitamiine, tugevdab seeläbi immuunsüsteemi ja annab elujõudu.

Eesnäärme suurenemise korral on kasu ka kõrvitsaseemnete söömisest, neid võib lisada salatitesse ja küpsetistesse. Maitsetaimedest on head petersell ja seller, neid saab samuti panna suppidesse-salatitesse. Võib kasutada ka kuivatatud kujul teesegudes.

Karepa Ravimtaimeaias oleme valmistanud Meeste tee, mille koostises on põdrakanep, kuldvits, petersell, kibuvitsamari, nõgesejuur, nõgeselehed. Kui teil endal ise tehes mõni komponent puudu jääb, pole hullu, sest enda tehtu on ikka parim, kui sinna oma soovid ja hea energia lisate!

Väga tähtis on hoiduda põletikest (nii viirustest kui ka bakteritest põhjustatud) ja need välja ravida. Taimedel on mikroobe hävitav ja puhastav mõju, eriti hea toimega on metskuldvits. Väljaravimata põletike tagajärg võib olla vähk.

Eesnäärme kasvaja korral on kasutatud põdrakanepi, terava kroonohaka, kasekäsna teed, ka ˛enšenni juurt. Vähivastane toime on kurkumiinil, seda sisaldab maitseaine kurkum. Kurkumiini toimet suurendab must pipar. Söödavatest taimedest on kasulikud, vähirakke hävitava ja pärssiva toimega tomat (kuumtöödeldud), mustikad, seller, tumepunased viinamarjad, granaatõun, peet, küüslauk, ananass (ananassi tuleks süüa eraldi). Toidu maitsestamiseks sobivad huulõielised maitsetaimed, neil on nüüdseks avastatud vähirakke pärssiv ja hävitav toime: iisop, pune, basiilik, piparrohi, rosmariin. Ka tšilli ja petersell on vähivastased. Eelistada tasub väiksema kalorsusega taimset toitu ja kala, vältida tuleks rasvast liha, kotlette, pihve ja vorste, nisujahu, rafineeritud suhkrut, glükoosisiirupeid, rasvaseid piimatooteid, transrasvu, toidulisanditest kaltsiumipreparaate. Kui võimalik, siis valige mahetoodang!

Tähtis on ka füüsiline koormus, liikumine. Hoidke veresuhkur normaalsena. Madala glükeemilise indeksiga magustajad on näiteks agaavisiirup ja kookospalmisuhkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles