Aedportulak on iidne salatitaim ja asendab kappareid

Toivo Niiberg
, Räpina aianduskooli õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salatina viljeldava aedportulaki (Portulaca pleracea L.) õied on kollased ja silmatorkamatud, kuid ka need on dekoratiivsed, sobides hästi kiviktaimlasse ja lillepeenarde äärde.
Salatina viljeldava aedportulaki (Portulaca pleracea L.) õied on kollased ja silmatorkamatud, kuid ka need on dekoratiivsed, sobides hästi kiviktaimlasse ja lillepeenarde äärde. Foto: Wikipedia

Seedimisele hästi mõjuv aedportulak annab soojal suvel mitu saaki, varasema saagi saamiseks võiks osa seemnest külvata varakevadel kiletunnelisse, sest just redisega koos saab sellest kõige maitsvama salati.

Portulakiliste sugukonda kuulub üle 500 liigi peamiselt troopikas kasvavaid enamasti lihakate lehtedega rohttaimi. Keskaegses köögis peeti aedportulakki hinnaliseks salati-spinatitaimeks. Tavaliselt tuntakse rohkem ilutaimena kasvatatavat lamava varrega suureõielist portulakki (Portulaca grandiflora). Salatina viljeldava aedportulaki (Portulaca pleracea L.) õied on kollased ja silmatorkamatud, kuid ka need on dekoratiivsed, sobides hästi kiviktaimlasse ja lillepeenarde äärde. Esineb rohkesti kultuurvorme ja sorte, mis erinevad taime kõrguse ning lehtede suuruse ja värvi poolest. Toidutaimena on aedportulakki tarvitatud pea 4000 aastat. Euroopas omandas aedportulak eriti suure populaarsuse 17. sajandil Inglismaal kuningas Charles II lossiköögis.

Selle lihakad väikesed noored lehed sisaldavad C-vitamiini rohkem kui 200 mg% ja karotenoide kuni 17 mg% (porgandis 9 mg%), E-vitamiini kuni 6 mg% ja niatsiini 50 mg%. Valkaineid on rohelistes lehtedes seemnete küpsemise faasis aga koguni kuni 23% (rohelises aedhernes 5%) ja süsivesikuid 14% (kartulis 18%), samas aga väheneb C-vitamiini ja karotenoidide kogus. Meditsiinilised uuringud on tõestanud aedportulaki omadust vähendada seedeelundkonna põletikke ja leevendada valusid. Kõrgelt on hinnatud selle raviomadusi põie-, neeru- ja maksahaiguste korral.

Aedportulak eelistab päikesepaistelist kasvukohta, toiteainerikast viljakat mulda ja taim ei talu väiksematki öökülma. Samuti ei talu portulak värsket sõnnikut. Avamaale külvata seeme juuni algul. Tõusmetest valmimiseni kulub 20–30 päeva.

Varasema saagi saamiseks võiks osa seemnest külvata kiletunnelisse, sest just redisega koos saab sellest kõige maitsvama salati. Külvisügavus mitte üle 0,5 cm. Peenral kasvatada aedportulakki kolmes reas, mille vahele jätta 15–20 cm. Taimed harvendada samuti 15–20 cm vaheni.

Kuna aedportulak annab rohkesti seemet, tärkab järgmisel aastal vanal kasvukohal hulgaliselt taimi ja nii võib see aialapil muutuda isegi umbrohuks. Maitsvama noorema lehesalati saamiseks võib teha paari nädala tagant korduskülve. Saagi võib korraliku kastmise korral koristada juba teisel-kolmandal nädalal pärast tärkamist. Ühelt taimelt võib saada 200–300 grammi salatimaterjali. Esimesel lõikusel lõigata taim peaaegu täielikult maha. Edaspidi korrata lõikust vastavalt vajadusele õitsemise alguseni. Aedportulakki võib kasutada nagu spinatit, lõigates taimed mõne sentimeetri kõrguselt maapinnalt, et saada sooja suve korral mitu saaki. Tavaliselt tehakse kasvuperioodil 2–3 lõikust.

Taimede lehed ja ladvad on meeldiva hapuka maitsega. Lehtede värvus on sordiomane, varieerudes helerohelisest punakaspruunini. Salatisegudes kasutatakse võrsetelt näppudega rebitud lehti. Lehed sobivad kõikidesse toor- ja puuviljasalatitesse, kurgi- ja tomatitoitudesse, kohupiima ja kodujuustuga segatult, koos tilli ja peterselliga hapukoore ja keefiri külmkastmetesse. Lehtedest puhtaks nopitud võrseid võib kasutada peenestatult aedviljasuppides ja hautistes.

RETSEPTID

Magusam portulakismuuti

1 klaas vett, 1 klaas noori tükeldatud portulakivõrseid, 1 klaas tükeldatud melonikuubikuid, 2 banaani ja 1/2 tl jahvatatud kaneeli. Pane vesi ja portulak kannmikserisse ja mikserda, kuni segu on ühtlase tekstuuriga. Lisa tükeldatud banaanid, melonikuubikud ja kaneel ning mikserda kuni kreemise tekstuuri saamiseni. Kalla klaasi ja naudi.

Soolasem portulakismuuti

1–1,5 klaasi maitsestamata jogurtit või kefiiri,100–150 g noori tükeldatud portulakivõrseid, 3 küpset avokaadot, 2–3 kuhjas sl värskelt hakitud tilli, maitseks veidi jahvatatud meresoola ja värskelt jahvatatud musta terapipart. Lõika avokaadod pikuti pooleks, eemalda seeme ja seejärel lusikaga avokaado sisu ning aseta see kohe kannmikserisse. Lisa jogurt, portulakivõrsed, till ja maitseained. Mikserda kreemise struktuurini ja serveeri kohe.

Kurgi ja aedportulaki salat

Pese 300 g väiksemaid avamaa- või lavakurke, lõika pikuti pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks ja sega juurde 150–200 g aedportulaki terveid lehti ja 1–3 kuhjas sl peenelt riivitud mädarõigast, 2–3 sl õli. Kastmeks kasuta soola ja suhkruga maitsestatud hapukoort, petti või jogurtit. Võimaluse korral puista valmis salatile dekoratiivse portulaki või mugulbegoonia erinevat värvi õite kroonlehti.

Redise ja aedportulaki salat

Võta enam-vähem võrdses koguses rediseid, redisepealseid ja noort aedportulaki ürti. Redised pese ja lõigu õhukesteks viiludeks. Pealsed pese, nõruta ja lõigu õhukesteks ribadeks. Aedportulakil eralda üksikud lehed ja ülejäänud varreosa lõigu peenikeseks. Juurde sega hakitud muna ja kastmeks kasuta õli-veiniäädikakastet, maitseks soola, suhkrut ja valget jahvatatud terapipart. Salat tõsta tunniks harilikku külmikusse ja kaunista munaviiludega, millele puista dekoratiivse portulaki või mugulbegoonia erinevat värvi õite kroonlehti.

Portulakisupp

1,5 liitrit puljongit, 200 g portulaki noori võrseid, 3–4 kõvaks keedetud muna, 3–4 sl hapukoort, 3 sl nisujahu, 2–3 sl võid, maitseks veidi suhkrut (1 tl) ja soola. Haki võrsed peeneks. Sulata pajapõhjas või ja kuumuta selles pidevalt segades jahu helekollaseks. Lisa hakitud portulak ja sega korralikult läbi. Kalla peale puljong, keeda 10 minutit ja maitsesta. Laualeandmisel lisa supile hapukoor ja viiludeks või veeranditeks lõigatud muna. Soovi korral võid peale puistata ka värskelt hakitud maitserohelist (murulauk, till ja petersell). Kõrvale võid pakkuda röstsaia.

Marineeritud portulak

Puhkemata õiepungi saab kasutada äädikaga marineeritult kappari asendajana. Talveks võib marineerida ka noori latvu. Blanšeeri neid eelnevalt 2–3 minutit, seejärel vala üle üheprotsendilise äädikamarinaadiga, mille 1 liitrile on lisatud 60 g soola ja 10 g suhkrut. Liitrise purgi kohta lisa veel 20 g tilliürti (või 2 g tilliseemneid), 2 g jahvatatud musta või punast pipart, 2 loorberilehte, ½ küüslauguküünt, veidi estragoni ja aniisiseemneid (1,5 g). Liitrisi purke steriliseeri 5 minutit. Hoidis on tarvitamiskõlblik nädala möödudes. Marineeritud portulak on hea lisand liharoogadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles