Talud kutsuvad endale külla 23. juulil

Sirje Niitra
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõosilma talu perenaine Lea Viik peab avatud talude päevi suurepäraseks.
Lõosilma talu perenaine Lea Viik peab avatud talude päevi suurepäraseks. Foto: Gertrud Alatare

Avatud talude päev leiab tänavu aset juba kolmandat korda. Selle eesmärk on tutvustada Eesti toidu valmimist ja populariseerida kohalikku toitu, kuid tutvustada Eesti maaelu ja põllumajandust ka laiemalt ning viia kokku tootjad ja tarbijad, soodustades seeläbi otse tootjalt tarbijale suhteid.

Mullu osales avatud talude päeval 234 talu, selle aasta 13. aprilli seisuga oli registreerunud 132 talu, 19. aprilliks juba 146 talu. Kõige rohkem talusid on end kirja pannud Harjumaalt, Pärnumaalt ja Tartumaalt, nende seas on nii loomakasvatajaid ja piimatootjaid kui ka maaturismi pakkujaid ja iluaiandusega tegelejaid.

Pärnumaal Audrus tegutsev Lõosilma talu on avatud talude päeva raames oma uksed külastajaile avanud selle ettevõtmise algusest peale. Talu perenaine Lea Viik hindab algatuse suurepäraseks, sest see annab võimaluse tulla vabalt teiste õue nende tegemisi vaatama ja saada niiviisi kogemusi, mida koduski kasutada.

Selle talu tõmbenumber on päikesepaneel, mis katab suveajal ära kogu talu energiavajaduse. Kuna nüüd hakkab võimsust juba üle jääma, on kavas seda teistelegi müüma hakata. Peremees on selle energiaallika arendamisse palju panustanud ja tutvustab seda heameelega kõigile huvilistele. Perenaine seevastu näitab oma aeda ja räägib juttugi juurde, nii köögivilja kasvatamisest kui ka hoidistamisest, mis on tema hobid.

Samuti arendab pere oma looduslikult ilusas metsa-äärses talukohas, mis asub Pärnu ja Valgeranna lähedal, väikest viisi turismi. Plats kõigi kommunikatsioonidega nii autokaravanidega tulijate kui ka telkijate tarvis on juba valmis ehitatud. „Meil ei ole nunnumeetri-loomi, keda näidata, küll aga kutsume huvitavaid esinejaid,” kommenteerib perenaine. Mullu käis uudistajaid 350 ja see on üsna optimaalne hulk, mida talu vastu suudab võtta.

Ehkki sellise külalistevoolu vastuvõtmisega on parasjagu tegemist ja appi tuleb võtta kõik sõbrad-sugulased, hindab Viik avatud talude päeva suurepäraseks algatuseks, sest see annab väga palju vastuvõtjaile ja külastajaile nii emotsioonide kui uute kogemuste mõttes. „Inimeste tagasiside on nii siiras ja annab uut indu asjaga edasi tegeleda,” võtab ta kasu kokku ühte lausesse.

Maaeluminister Tarmo Tamme sõnul pakub selline päev kohaliku toidu austajatele ainulaadset võimalust näha selle kasvatamist kohtades, mis on tavapäraselt külastajatele suletud. Teisalt aitab see laiemalt tutvustada maaelu ja põllumajandust, et säilitada ja tihendada inimeste sidet maapiirkondadega. „Meie ühine tahe on, et elu maal säiliks, avatud talude päeval osalejad on sada protsenti ehedad Eesti talud, mis selle kõige eest seisavad. Maaelu säilimise jaoks on vaja toredaid sädeinimesi, kes on valmis oma kodud ja südamed avama, et rohkem inimesi leiaks tee maale,” kommenteerib ta.

Maaeluministeeriumi andmetel tehti 2015. aastal avatud talude päeval ligi 45 000 külastust, 2016. aastal aga juba 85 000 külastust. Tänavuse aasta eesmärk on vähemalt samaväärne kui eelnevatel aastatel, kuid avalike suhete nõuniku Karolin Lillemäe sõnul on unistuseks seatud 100 000 piiri ületamine.

Külastajad saavad avatud talude päeval näha suuri farme ja väiksemaid talusid, põnevat põllumajandustehnikat, igasuguseid loomi ja taimi. Kohapeal saab maitsta ehedat talutoitu ja osta kaasa kohalikke tooteid. Igal talul on oma programm, milles näidatakse oma talu eripärasid. Toimuvad põllusafarid, harivad loengud, saab lähemalt uurida põllutehnikat, näha mahetatra kasvatust ja rehepeksumasinat, looduskosmeetikat, Kihnu maalambaid ja kõike muud maaelu juurde kuuluvat.

Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa Maaelu Arengu põllumajandusfondist. Üle-eestilise avatud talude päeva algatus sündis Maaeluministeeriumi, Maamajanduse Infokeskuse ja Järvamaa avatud talude eestvedajate koostöös. Selliseid päevi korraldatakse paljudes riikides üle maailma: Soomes, Rootsis, Belgias, Suurbritannias, Itaalias, Portugalis, Austraalias, Kanadas, USAs.

Lillemäe sõnul on sel aastal mureks mitme loomahaiguse levik, mistõttu pole võimalik kõiki loomi vabalt näidata. Veterinaar- ja Toiduameti andmetel pole siiski põhjust muretseda, et suu- ja sõrataud Venemaalt siia jõuaks. Taoline lähim juhtum oli Moskva lähedal novembris, kuid see suudeti lokaliseerida. Linnugripiga seoses on Eestis rände ajaks kodulindude väljas pidamine juba keelatud, et taudi siia jõudmist vältida. Aafrika seakatk möllab aga meie metsades juba mitmendat aastat, bioohutuse jälgimine kõigis seakasvatustes on iga päev väga tähtis ja sellele rõhutakse ka avatud talude päeva raames. Külalised selle pärast muretsema ei pea.

Maaeluministeerium kutsub üles talusid sellele vahvale üritusele varakult registreeruma. Tulemas on ka bussireisid kohtadele, kus midagi toimub. Infot saab jälgida aadressil www.avatudtalud.ee. Avatud talude päeva korraldavad Maaeluministeerium, Maamajanduse Infokeskus, vastühinenud Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ning Eestimaa Talupidajate Keskliit. Korraldamisse on kaasatud ka kohalikud Leader-grupid ja Eesti Külaliikumine Kodukant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles