Mida teha munakoortega? (2)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munakoored arvatakse olevat heaks kaltsiumiallikaks nii inimestele kui köögiviljataimedele.
Munakoored arvatakse olevat heaks kaltsiumiallikaks nii inimestele kui köögiviljataimedele. Foto: Marko Saarm

Praegu on paljudes kodudes küllaga mune, nii tooreid kui keedetuid ning hulk munakoori rändab prügikasti. Tegelikult võiks koori enda ja taimede heaks ära kasutada.

Munakoortes on rikkalikus koguses kaltsiumkarbonaati, mis on hea juustele, hammastele ja luudele. Keedetud muna koores on pisut vähem kasulikke aineid kui toores munakoores. Kui olete munade värvimisel kasutanud aineid, mida muidu suhu ei pistaks, siis nendega värvitud munakoori ärge kasutage.

Vanaemade tarkuse järgi tuleks munakoored panna kümnekonnaks minutiks umbes 175 kraadi juurde ahju kuivama ja siis peeneks jahvatada. Kõige lihtsam on jahvatada kohviveskis, aga saab edukalt teha ka uhmris või tainarulliga.

Peeneks jahvatatud koorepulbrit soovitatakse tarvitada umbes pool kuni teelusikatäis päevas ning see peaks juuksed ja küüned ilusaks ning luud tugevaks muutma. Naiste seas levib ka teadmine, et munakoore pulbri tarvitamine pidavat hästi valgevooluse korral mõjuma, aga seda arstid ei kinnita. Samuti võib pulbrit lisada koeratoidule.

Kindlasti on munakoortest kasu taimede eest hoolitsemisel. Peenestatud munakoori võib puistata kompostihunnikusse ja peenras mulla sisse segada, sest taimedki vajavad kaltsiumi.

Enne kurgi-, pommu-, paprika- või tomatitaime istutust suuremasse potti võib segada pinnasesse kaks-kolm teelusikatäit munakoore peenestatud pulbrit – mida peenem pulber, seda parem.

Venekeelsetes aiandusportaalides soovitatakse munakoortest vedelväetist teha. Selleks tuleb võtta viis-kuus peenestatud munakoort (soovitavalt keetmata munade oma) ja valada need üle liitri keeva veega. Lasta sel seista viis päeva, vahepeal segada. See segu on lubaduste kohaselt eriliselt hea köögiviljataimede toitmiseks.

Veel võib peenestatud munakoori puistata õues nende taimede ümber, mida teod söömas armastavad käia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles