Taimed abiks naiste tervisele

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudrohi on hea abiline põletike ja külmetuse raviks.
Raudrohi on hea abiline põletike ja külmetuse raviks. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eri eas vaevavad naisi eri probleemid. Aastatuhandeid on neid ravitud ja valusidki leevendatud ravimtaimedega.

Menstruatsioonivalu korral aitavad silelihaseid lõõgastavad taimed – parim on harilik pune, aga head on ka meliss, monarda, vaarikalehed. Tee valmistamiseks võtta 1–1,5 tl taimepuru ja valada üle 200 ml kuuma veega, lasta tõmmata 10 minutit ja juua päeva jooksul või menstruatsiooni alguses 1–3 tassi päevas.

Suure vereeritusega menstruatsiooni korral saab abi kõrvenõgese-, raudrohu-, lodjapuu koore teest. Kõrvenõges ja raurohi valada üle kuuma veega, lasta tõmmata 10 minutit, kurnata ja juua päeva jooksul lonksudena. Lodjapuu koort tuleb keeta 10 minutit ja lasta tõmmata 30 minutit.

Suurest verekaotusest võib tekkida aneemia, sel puhul on abi samuti kõrvenõgesest, aga ka lodjapuu marjadest, maasikatest, veiselihast, petersellist, kust organism rauda saab. Veiseliha ei ole vaja süüa palju, aga kindlasti koos C-vitamiini sisaldava salatiga. Muidu jääb raua omastamine nõrgaks.

Taimetoitlased saavad kotlettides, suppides ja smuutides kasutada kõrvenõgest, peterselli jm taimi rauaallikana. Neist taimedest võib valmistada endale ka rohejahu.

Põletikud ja külmetuse, munajuhade ehk rahvakeeli munasarjapõletiku võime saada külmetades, näiteks kui külma ilmaga jalad külma saavad, tänapäeva noored naised ja neiud ka palja seljaga külma käes olles jne. Raudrohi ja kortsleht on siis taimedest parimad abilised. Valada 1 sl taimepuru üle 300 ml kuuma veega, lasta 10–15 minutit tõmmata ja juua. Taimekuuri pikkus on 1–2 nädalat.

Valgevooluse ehk candida alba korral on Eestimaal kasvavatest taimedest parim valge iminõges. Paljud nimetavad teda ka piimanõgeseks. Kui aias taime gruppidele tutvustan, tunnevad kõik ta ära: lapsepõlves on valgetest õitest magusat nektarit imetud. Õitseb iminõges mai lõpust juuni alguseni, mõni õis tuleb ka hiljem suvel. Karepal korjame teda mai lõpus ja lisame oma naisteteesse, kuhu lähevad veel kõrvenõges ja kortsleht ning suve teisest poolest raudrohuõied. Valgevooluse korral võib teha iminõgesest nii teed kui ka vanne alakehale. Nõukogude ajal kogusid meie naabruses oleva ühissuvila naised ainult taime õisi, ise kogume õitsemise algul latvu, nii umbes 5 cm.

Valgevooluse korral on soovitatav teha tamme- või toomingakoore keedusega või hapu veega (1 sl äädikat või sidrunit 1 l vee kohta) loputusi. Soovitatud on ka kaneeli-, tüümiani- või puneteed. Vältida tuleks kindlasti pärmiga toite, nisujahu, piima ja suhkurt.

Sünnituse eel ja ajal joodi vanasti vaarikaleheteed. Vaarikas leiduvad keemilised ained lõõgastavad silelihaseid. Jaapanis antakse vaarikalehe- ja -marjateed kogu raseduse vältel ja sünnituse ajal, et valusid leevendada ja sünnitust kergendada.

Sünnituse järel sobivad kortsleht ja kõrvenõges, et haavad paraneksid ja piimaeritus oleks korras. Ise lisame Karepa ravimtaimeaia Noore Emme teesse ka maasikalehti, kortslehte, köömneid. Nii saab emme mineraalaineid, aga köömned ja kortsleht suurendavad  piimaeritustki. Ja kõik, mida ema joob-sööb, on ravim või siis mürk ka lapsele. Köömnetel on siin seega gaase vähendav toime.

Tänapäeval, mil toidutegemine ja maitsetaimed on jälle moes, võiks toidu maitsestamiselgi köömneid kasutada. Kaalikas, kapsas, leib – neile toitudele on köömned ideaalne maitseaine, samuti peedimarinaadis.

Rinnanibude haavad ja lõhed paranevad noortel emmedel, kui kasutada saialille või kuusevaigu salvi. Rinnapõletiku korral on abi ka kapsalehest, aga see peaks olema pehme ja mahetootmisest pärit kapsas. Kui kapsaleht on kõva ja puine, siis sellest abi pole.

Üleminekuea higistamise ja kuumahoogude vastu aitavad salvei- ja iisopitee, punane ristik. Südamekloppimise ja ärevushäirete korral veise-südamerohi, meliss, viirpuuõied. Hormonaalset tasakaalu aitavad paika panna kortsleht, põdrakanep, petersell. Just petersell oli vanasti mõisaprouade tee, aidates neil kaunis ja nooruslik olla kõrge vanuseni. Hea on ka rosmariin – nii maitse- kui ka lõhnataimena. Eeterliku õli saamiseks lahjendada 1 tl baasõli 5 tilga rosmariini eeterliku õliga. Kasutada võib seda nii lõhnaõlina kui ka vannivette lisatuna, aga miks ka mitte omavalmistatud näosalvis või -maskis.

Rosmariin oli ühe Ungari kuninganna lemmiklõhn ja too daam oli kuni kõrge vanuseni särava mõistusega ja nooruslik.

Enamikku taimi, ka rosmariini, saab kasutada toidutegemisel. Rosmariin  sobib ahjukartuli, lambaprae, omaküpsetatud saia peale. Petersell on supi- ja salatitaim. Nõgest saab kasutada smuutides, suppides, küpsetistes. Raudrohuga võib maitsestada lihatoite, lisades seda natuke ürdisoolale. Kortsleht ja põdrakanep on salatitaimed.

Kevadsalatit saabki valmistada juba maikuus: kortslehest, põdrakanepist ja murulaugust – aga ikka noortest taimedest! Tükeldada taimed, segada omavahel, lisada 1–2 tl pruuni suhkrut ja hapukoort, segada ja süüa kartuliga, lihaga, omletiga või leiva peal. Kellele ei meeldi hapukoor, võib teha kastme õlist, meest ja hapust mahlast.

Kõik marjad, mis meil suvel söögist üle jäävad, varume sügavkülma ja saame talvel smuutisid valmistada.

Kasutagem ikka Eestimaa looduse ande, neis on väge ja jõudu ja mineraalaineid, mis meid tugevaks teevad. Kasvuhoones toitelahuses kasvanud taimedel seda pole, ükskõik kui ahvatlevad nad lettidel ja reklaamides ka pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles