Varajase kartuli nimel tuleb juba tegutsema hakata

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel kevadel on vahetatakse sotsiaalmeedias agaralt soovitust, kuidas kartulit kasvatada kahe poti sees. Sisemisel on küljed osaliselt ära lõigatud ja nii saab suuremad kartulid vahepeal ära noppida ja taim kasvab ikka edasi.
Sel kevadel on vahetatakse sotsiaalmeedias agaralt soovitust, kuidas kartulit kasvatada kahe poti sees. Sisemisel on küljed osaliselt ära lõigatud ja nii saab suuremad kartulid vahepeal ära noppida ja taim kasvab ikka edasi. Foto: amazon.com

Kui teil on soov saada oma aiast varajast kartulit, on viimene aeg ettevalmistustega alustada. Varajast kartulit võivad kasvatada needki, kel oma aiamaad pole, on ju internet täis nippe, kuidas rõdul mõnes suuremas potis või kotis kartulit kasvatada saab.

Väga varajase ehk jaanipäeva paiku saagi saamiseks oleks olnud kõige parem mugulaid eelidandama hakata isegi juba märtsi lõpust. Idanemise kiirendamiseks võib mugulad tuua 15–16kraadisesse ruumi ja anda idudele valgust. Hea oleks ksutada varajast sorti, aga kui köögis kartulikotis on mugulatel idud kasvama hakanud, siis ärge visake neid prügisse, vaid pange valguse kätte idusid kasvatama.

Varast kartulit tuleb kasvatada mõnes soojemas öökülmade eest varjatud ja kergema mullaga paigas. Enamasti kulub pärast mugulate muldapanekut varajase saagi saamiseks umbes 60 päeva ja väga varajase saagi peaks saama 40 päeva jooksul.

Põllumajandusteadlane Viive Rosenberg on Maa Elule öelnud, et varajane kartul tuleb maha panna nii vara kui võimalik, vastavalt kevade edenemisele kas aprilli lõpus või mai algul ja kindlasti tuleb muld ette soojendada.

Mulda on võimalik soojendada, kui ajada kartulivaod mõni päev enne sisse ja katta need kattelooriga. Soojad mugulad tuleks panna maha päikesepaistelise päeva pärastlõunal, kui muld on hästi soojenenud.

Mugulate mahapanemisel jälgige, et idutipud jääksid ülespidi ja kindlasti mulla alla, pikemate idude korral võib need pikali panna. Kui idud murduvad, kaotavad mugulad palju elujõudu ja võtab aega, kui uued kasvavad, siis ei tasu varajast saaki enam loota. Kattelooriga vagude katmine soodustab tärkamist ja kaitseb taimi öökülma eest.

Rõdul või terrassil kartuli kasvatamiseks valige mõni suurem sügav nõu, näiteks vana katkine ämber. Anuma põhjas peavad olema augud. Aprilli lõpus pange nõu põhja mulda, sellele mõni kartul ja katke need mullaga. Kui rohelised lehed nähtavale ilmuvad, siis mullake neid ehk lisage õhuke mullakiht ja nii veel paar korda, sel moel soodustate lisajuurte tekkimist ja saak tuleb suurem. Kui kasvatate kartulit kotis, saab mulla lisamisel koti äärt üles kerida. Kartulikoti külgedesse võib teha sisselõikeid ja tekkinud aukudesse maitsetaimi istutada.

Pidage meeles, et kartulipealsed ei talu öökülma, seega tuleb külmadel öödel kartulipott või -kott tuppa tõsta või katteloori või muu kangaga katta.

Varajased sordid on näiteks ‘Solist’, ‘Finka’, ‘Maret’, ‘Arielle’, ‘Vineta’, ‘Salome’ ja ‘Gala’.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles