Väikesed linnufarmid saavad toetust taotleda

Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnugripioht, mis lindude kevadise rändega süveneb, nõuab linnupidajatelt üha rangemat bioohutusnõuete järgimist, et oma linde nakatumise eest kaitsta.
Linnugripioht, mis lindude kevadise rändega süveneb, nõuab linnupidajatelt üha rangemat bioohutusnõuete järgimist, et oma linde nakatumise eest kaitsta. Foto: Ardi Truija

Seoses linnugripiohuga suurendatakse linnukasvatajate võimalusi saada meetmest toetust investeeringuteks, et tõhustada bioohutusmeetmeid.

Maaeluminister Tarmo Tamm allkirjastas väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetuse määruse muudatused. Toetuse taotluste hindamiskriteeriumid annavad eelise linnukasvatuse ja munatootmise tegevusaladel tegutsevatele ettevõtjatele, et anda neile parem juurdepääs toetusele.

„Linnugripioht, mis lindude kevadise rändega süveneb, nõuab linnupidajatelt üha rangemat bioohutusnõuete järgimist ja olemasolevate meetmete tõhustamist, et oma linde nakatumise eest kaitsta,” ütles maaeluminister Tarmo Tamm. „Aprillist jõustuvad lindude väljas pidamise piirangud. Et aidata linnukasvatusi nõuetega vastavusse viia, on väikeste põllumajandusettevõtete toetuse taotlusvoorus sel aastal eelis linnukasvatajatel, kes soovivad investeerida bioohutusse.”

Veel on oluline muudatus, et kaovad ära maa ostu piirangud. Varasemalt oli abikõlblik maa ost, kui selle maksumus ei ületanud kümmet protsenti koguinvesteeringust. Edaspidi on abikõlblik maa ost, kui see kajastub taotleja äriplaanis ja on vajalik põllumajandusliku tegevuse arendamiseks.

Samuti lisandub piirang, et investeeringut ei saa teha alale, mis Harju, Rapla ja Pärnu maakonnas algatatud maakonnaplaneeringu kohaselt määratakse Rail Balticu raudtee trassi koridori asukohaks, kuna taotlejal puudub võimalus selles koridoris oma majandustegevust pikaajaliselt jätkata.

Toetust saavad taotleda vähemalt kaks majandusaastat põllumajandusliku tootmisega tegelenud ettevõtted, mille põllumajanduslik müügitulu oli taotlemisele eelneval majandusaastal 4000 –14 000 eurot. Maksimaalne toetussumma põllumajandusettevõtte kohta kogu perioodil (aastatel

2015–2020) on 15 000 eurot.

Toetust saab taotleda PRIA vahendusel 24. aprillist 2. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles