Tuhk tasub aeda väetiseks viia (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väetiseks sobib vaid puhas puutuhk. Kui olete ahjus pakendeid või reklaamlehti põletanud, siis seda tuhka ärge aeda viige.
Väetiseks sobib vaid puhas puutuhk. Kui olete ahjus pakendeid või reklaamlehti põletanud, siis seda tuhka ärge aeda viige. Foto: Meelis Meilbaum

Nüüd, mil lumi sulanud, võib kaminas ja ahjus tekkiva puutuha aeda väetiseks viia. Eriti kasulik on tuhk marjapõõsatele ja luuviljalistele, mis armastavad lehtpuutuha üht põhilist komponenti kaaliumi. Raputage tuhk õhukese kihina puude-põõsaste võra laiuses ja kui muld juba sulanud, kobestage sisse.

Koduaia väetamise seisukohalt hinnataksegi tuhka eelkõige kaaliumisisalduse tõttu, samuti fosfori, kaltsiumi ja magneesiumi tõttu. Aiamulla väetamiseks võiks ühe ruutmeetri kohta raputada 100–150 grammi tuhka, mis on ligikaudu pool klaasitäit. Puistake tuhk mulla pinnale ja kobestage sisse.

Tuhka võib natukese haaval raputada kompostihunnikusse. Lisaks on tuhk hea abiline murusse trügiva sambla tõrjumisel, kui seda sammaldunud kohtadele raputada.

Kindlasti pidage aga meeles, et tuhka ei taha rodod, kanarbikud, mustikad ja teised hapulembesed turbaaia taimed.

Suvel saab tuhast abi taimehaiguste ja tigude tõrjumisel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles