Toidukorvi ootab kiire hinnatõus

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvega võrreldes on mitu piimatoodet teinud märgatava hinnahüppe tagasi kahe aasta tagusele tasemele.
Suvega võrreldes on mitu piimatoodet teinud märgatava hinnahüppe tagasi kahe aasta tagusele tasemele. Foto: Tairo Lutter

Eesti Panga prognoosi kohaselt kallineb tarbijate toidukorv sel aastal kiiresti ja tõus peaks ulatuma üle viie protsendi. Lähikuudel, pärast seda, kui ettevõtete laovarud lõppevad, hakkab toiduainete tarbijahindades avalduma ka veebruaris suurenenud alkoholi- ja tubakaaktsiis.

Eesti Panga ökonomist Sulev Pert kirjutab oma analüüsis, et aasta keskmine inflatsioon jääb Eesti Panga detsembriprognoosi kohaselt kolme protsendi lähedusse.

Statistikaameti teatel kallines tarbijate ostukorv jaanuaris aasta võrdluses 2,7 protsenti, detsembriga võrreldes oli hinnatase 0,4 protsenti kõrgem.

Tarbijahindade kiirema kasvu on põhjustanud energia ja toiduainete kallinemine maailmaturul. Tooraine hinna langustsükkel maailmaturul algas 2011. aastal, kuid mullu aasta alguses pöördusid nafta ja toidu hind taas tõusule.

Toiduainete hulgas veavad Euroopa Liidu siseturul hinnakasvu piimatooted. Eestis on piima kokkuostuhinnad tõusnud samale tasemele kui 2014. aastal enne Venemaa kehtestatud sanktsioone. Peale piimatoodete on kiiresti kallinenud puu- ja köögiviljad, sest ilmaolud ei olnud Lõuna-Euroopas põllumajanduse jaoks soodsad. Köögiviljad kallinesid kahe eelmise kuu jooksul kokku 10 ja puuviljad 4,8 protsenti.

Vahetu mõju tuleneb sellest, et umbes 40 protsenti värsketest köögiviljadest ja 90 protsenti puuviljadest ja marjadest, mis Eestis tarbitakse, on imporditud. Puu- ja köögiviljade hind on järsult tõusnud ja langenud varemgi, kuid tavaliselt leeveneb hinnatõusu mõju kuni poole aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles