Taimed ja toit diabeetikule

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapirn on kasulik soolestiku puhastaja.
Maapirn on kasulik soolestiku puhastaja. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Diabeedi korral tuleb jälgida vere suhkrusisaldust ja vältida toiduaineid, mis veresuhkrut kiiresti tõstavad: rafineeritud toit, nisujahutooted, makaronid, magusad saiad, kommid, koogid.

Need toidud tekitavad vaid lühikeseks ajaks täiskõhutunde, natukese aja pärast tahaks jälle süüa. Tuleks valida täisteraviljast tooteid ja liitsüsivesikuid koos kala, korraliku liha, munade ja aedviljadega. Jogurtid ja hapendatud piimatooted sobivad kastmeks, salatisse, smuutiks. Küpsetada saab soovi korral ka täisterajahust, eriti hea on mahespelta, tainasse saab lisada kõrvitsat, porgandit, maapirni jt huvitavaid köögivilju. Magustoite saab kombineerida puu- ja aedviljadest, nendest imendub suhkur aeglasemalt ja organism saab ka mineraale ja vitamiine, lisaks põnevaid maitseid. Ka poes on valik suurenenud, aga kõlavatest nimetustest rohkem tasub vaadata ikkagi koostist. Tihti on toote nimeks küll täisteraleib või -sai, aga koostis ikkagi peamiselt nisujahu. Hästi sobivad diabeetikule tatratooted. Tatrajahust saab valmistada leiba, karaskit, kooke. Palju huvitavaid ideid on väiketootjatel.

Hea on päeva alustada smuutiga. Oleme ise katsetanud tatra-marjasmuutisid. Diabeetikule sobiksid just mustika ja sinikaga smuutid. Pange õhtul tatar likku, hommikul peske sõela peal ja pange kannmikserisse, lisage vett ja marju. Sobivad ka sügavkülmutatud või kuivatatud marjad ja mahlad. Võib lisada pähkleid ja seemneid.

Kes soovib näkse teha, võib segada täisterarukkijahu sisse seemneid (lina-, kõrvitsa-, tšiia-, päevalilleseemned) ja vett. Tainas olgu hapukoore paksusega, pange see pannile küpsetuspaberile õhukese kihina ja küpsetage 180–200 kraadi juures 30–40 min. Jahudest võib kasutada ka speltat, tatrajahu, lisada ürte, näiteks köömneid või punet.

Veel saab teha maapirnikrõpse. Tänavune talv on lumevaene. Kevadel, kui maa on sulanud, kaevake maapirn välja ja kasutage kohe. Peske maapirni mugulad harjaga, lõigake õhukesed viilud ja kuivatage toidukuivatis krõpskuivaks. Toortoitlased kuivatavad alla 40kraadises soojuses, et ensüüme säilitada. Ise närvutan maapirne kaks-kolm päeva toas, siis lõikame köögikombainis õhukesed viilud ja kuivatame 60–70 kraadi juures ühe päevaga krõpsuks. Jäävad ilusad valged ja magusa maitsega.

Maapirn sisaldab taimset suhkrut inuliini, mis ei imendu verre, vaid läbib organismi imendumata. Samas on maapirn kasulik soolestiku puhastaja ja annab maitsemeeltele magusa elamuse. Maapirni võib ka võis hautada, siis on eriti magus maitse. Saab valmistada ka püreesuppi (koos porru ja võiga) või ahjus õli ja ürtidega teha. Ainuke miinus: osal inimestel inuliin ei seedu ja tekitab gaase.

Pimedal ajal oktoobri lõpust kuni aprillini peaks diabeetik kasutama kõrvenõgest. Nõgesest saab pimedal ajal serotoniini. Valgel ajal pole vaja, siis saame seda päikese toimel. Kui trombiohtu  ei ole, saab nõgesepulbrit kasutada toidu sees. Ise teen karaskit köömnete ja nõgesega, aga nõges sobib ka küpsetistesse, juurvilja- ja lihakotlettidesse, smuutidesse ja loomulikult taimeteeks.

Taimeteesid igat sorti

Teed võiksid olla erineva koostisega ja neid peaks vahetama kahe-kolme nädala tagant. Suvel võib kasutada ka marju: mustikaid, sinikaid.

Mustikalehed kogutakse augustis. Enda kogemusest tean, et siis ei lähe lehed mustaks. Võrsed on kasulikumad kui lehed (Ain Raali uurimistöö järgi), neid saab koguda talvel, kevadel ja sügisel, kui lund pole. Lõigake kääridega igast taimest oksake. Mustikas taastub väga aeglaselt, pole mõtet tervet taime hävitada. Lõigake tükkideks ja kuivatage toatemperatuuril tolmu eest kaitstuna 5–10 päeva. Tee valmistamiseks võtke supilusikatäis tükke 300 ml keeva vee kohta ja laske tõmmata kaks tundi.

Jooge lonkshaaval päeva jooksul. Teed võib teha ka kasekäsnapulbrist, mida just kevadel-talvel hea koguda. Aga kasekäsnapulbrit on ka müügil. Sobib eriti neile, kes kohvi ei joo, tugevdab ka immuunsüsteemi. 3–5 tunni jooksul vähendab kasekäsnatee vere suhkrusisaldust kuni 30 protsenti (Ain Raal „Maailma ravimtaimede entsüklopeedia”).

Võilillejuur, takjajuur, sigurijuur sisaldavad samuti inuliini. Kuivatatud tükikesi tuleks keeta 20 min ja lasta tõmmata 30 min. Pulbril lasta kuumas vees 10–15 min tõmmata.

Olen oma loengutel andnud inimestele maitsta võilillejuurt ja kõik on üllatunud selle magusast pähklisest maitsest. Mõruained kaovad kuivatades ära ja jääbki järele inuliini magus maitse. Nii et ka võilillejuuri võib natuke näksida. Võilillejuur suurendab sapieritust, seega liialdada ei tasu, nii nagu kõigi asjadega – mõõdukalt ja vaheldumisi. Organism on tark – ise tunned, kui ei ole vaja!

Kõik maitsetaimed (murulauk, sibul, liivateed, pune, mädarõigas) on diabeetikule head, soodustades seedimist. Paljudes taimedes (sibul, porru, murulauk) on suhkruid naturaalsel kujul, mis annavad magusat maitset.

Taimeteesid jooge hommikul ja õhtul pool tundi enne sööki.

Saialill võib olla diabeetiku teesegudes, see aitab süsivesikuid seedida. Mõnele on mõjunud hästi hariliku mailase tee. Veel võib segudes ja eraldi kasutada kanarbikku, kõrvenõgest, nõmm-liivateed, aedoakaunu, kitsehernest, kortslehte, viirpuumarju, võilillejuuri, maapirni, kõrvenõgest. Võtke üks-kaks supilusikatäit peenestatud taimi, valage üle kuuma veega, laske tõmmata kuni kaks tundi, kurnake ja jooge päeva jooksul.

Diabeetikul on haavad kerged tekkima ja need paranevad visalt. Loodusravis saab abi saialillesalvist. Veenihaavandite vastu sobib varemerohusalv või saialille-varemerohusalv.

Diabeet kahjustab neerusid, südant, silmi ning ravimid ja suhkruasendajad pole sugugi ohutud. Need, mida täna ohutuks peetakse, ei pruugi seda 5–10 aasta pärast enam olla. Seepärast on mõistlik end hoida ja turgutada loomuliku toidu ja loodusraviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles